Η έκδοση ευρωομολόγων, η επιβολή φορολογίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, η επίτευξη πειθαρχίας στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της ΕΕ και η εκδήλωση αλληλεγγύης μεταξύ τους αποτελούν το νέο «πακέτο» μέτρων που, για λογαριασμό της Κομισιόν, υποσχέθηκε ότι θα λάβει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί μία «ανανέωση της Ευρώπης».

Ads

Τα ομόλογα σταθερότητας θα ανταμείβουν τα κράτη που επιδεικνύουν δημοσιονομική πειθαρχία, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας, στο θέμα της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία. «Αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Κανένα κράτος μέλος δεν έχει δικαίωμα να μπλοκάρει τις αποφάσεις των υπολοίπων στο όνομα της ομοφωνίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν αρκεί πλέον η διακυβερνητική συνεργασία, που μπορεί να μας οδηγήσει στον κατακερματισμό της ΕΕ και στην επιστροφή στην Ευρώπη των εθνών», υπογράμμισε. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε ή δεν θα λάβουμε θα καθορίσουν το μέλλον μας, σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ads

Συνεχίζοντας ο κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που, κατά την άποψη του, πρέπει να καταβληθεί, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών και στην αγορά εργασίας.

Πρέπει να δώσουμε μία ελπίδα στο 20% των νέων Ευρωπαίων που σήμερα είναι άνεργοι, τόνισε, προτείνοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, να καθιερώσουν ένα σύστημα μαθητείας και άσκησης, με χρήματα που θα καταβληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος προϋπολογισμός, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για την δημιουργία μιας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας.

Φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τόνισε ότι, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μία «πράξη δικαιοσύνης» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να έχει επιτυχία το μέτρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής ο φόρος αυτός, που προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών μέσων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον ένα τουλάχιστον από τα συμβαλλόμενα μέρη βρίσκεται στην ΕΕ.

Προβλέπεται ότι οι συναλλαγές που αφορούν μετοχές ή ομόλογα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1% και εκείνες που αφορούν συμβάσεις επί παραγώγων με συντελεστή 0,01%. Η Επιτροπή εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η άντληση περίπου 57 δις. ευρώ ετησίως.

Τα έσοδα από τον φόρο θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, ενώ μέρος του φόρου θα χρησιμοποιηθεί ως ίδιος πόρος της ΕΕ, ο οποίος θα μειώσει εν μέρει τις εθνικές συνεισφορές των χωρών μελών.

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη να αυξήσουν το τμήμα των εσόδων τους φορολογώντας τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με υψηλότερο συντελεστή.

Ουσιαστικά, με τον νέο αυτό φόρο επιδιώκεται η φορολόγηση του 85% των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται. Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα τραπεζικά δάνεια, οι ασφαλιστικές συμβάσεις και οι λοιπές συνήθεις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που διενεργούνται από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της πρότασης.

Οι εξαγγελίες Μπαρόζο έτυχανθερμής υποδοχής από την πλειοψηφία των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι των οποίων επεσήμαναν ότι, οι προτάσεις και οι προθέσεις της Κομισιόν θα πρέπει να κοινοποιηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που εξακολουθεί να διακρίνεται για την πολυφωνία και την κακοφωνία του, στα θέματα εξόδου της Ευρώπης από την κρίση.