Τα έργα για την κατασκευή φράκτη κατά μήκους των συνόρων της με τη Ρωσία ξεκίνησε η Φινλανδία, υλοποιώντας απόφαση που ελήφθη έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο φράκτης, μήκους 200 χλμ., υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 380 εκατ. ευρώ, κυρίως στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Ρωσία.

Ads

Οι δύο χώρες έχουν κοινή συνοριογραμμή μήκους 1.340 χλμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνοριοφυλακής, οι εργασίες ξεκίνησαν «με την κοπή δασών, η οποία θα συνεχιστεί ώστε να επιτραπεί η κατασκευή δρόμου και η τοποθέτηση του φράχτη».

Ο φράχτης θα αποτελείται από μεταλλικά φράγματα ύψους τριών μέτρων, που θα καλυφθούν με συρματόπλεγμα, κάμερες νυχτερινής όρασης, λάμπες και μεγάφωνα σε σημεία που κρίνονται ευαίσθητα. Η τελευταία φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ads

Η απόφαση της Φινλανδία ελήφθη καθώς το Ελσίνκι φοβάται ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση. Για τον λόγο αυτό, η υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία τροποποίησε τον νόμο της για τη συνοριοφυλακή τον Ιούλιο, ώστε να διευκολύνει την κατασκευή ισχυρότερων φρακτών. Επίσης, τον Σεπτέμβριο, μετά την ανακοίνωση για επιστράτευση εφέδρων στη Ρωσία, ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, πολλοί Ρώσοι συνέρρευσαν στη Φινλανδία. Αυτό οδήγησε τη φινλανδική κυβέρνηση να περιορίσει την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός της επιβάλλοντας διάφορα μέτρα.

Έως τώρα, τα σύνορα της Φινλανδίας ασφαλίζονται κυρίως από ελαφρά ξύλινα εμπόδια, σχεδιασμένα ουσιαστικά για να εμποδίζουν την κίνηση ζώων.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν επίσης αυξήσει ή σχεδιάζουν να αυξήσουν την ασφάλεια στα σύνορά τους με τη Ρωσία.