Μετά την ένταση που σημειώθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία, και ειδικότερα στο Ντονέτσκ, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης, τη Δευτέρα φιλορώσοι διαδηλωτές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το αργότερο έως την 11η Μαϊου για την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Την ίδια στιγμή φιλορώσοι εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ – επίσης στην ανατολική Ουκρανία – και κατάσχεσαν όπλα. Η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει λόγο για «ρωσικό σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας». Σημειώνεται πως το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, έπεσε νεκρός από τα πυρά Ρώσου στρατιώτη στην ανατολική Κριμαία ένας Ουκρανός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Νεοναζί στην Ουκρανία χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό μέσω ΜΚΟ

«Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτηρίου και κατάσχεσαν όπλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας του Λουχάνσκ, ενώ η τροχαία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης σε άλλη ανατολική πόλη, το Χάρκοβο, εκκαθαρίστηκε από τους «αυτονομιστές» διαδηλωτές. Κατηγόρησε, δε, τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον έκπτωτο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, ότι κρύβονται πίσω από τα νέα επεισόδια. «Ο έκπτωτος πρόεδρος σε συνεργασία με τον Πούτιν διέταξαν και πλήρωσαν διαδηλωτές για να δημιουργηθεί νέο αποσχιστικό επεισόδιο στα ανατολικά της χώρας», έγραψε στο Facebook.
 
Την ίδια στιγμή, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τσουρτσίνοφ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση. Στην ανατολική Ουκρανία έχουν ξεσπάσει ένα μαζικό φιλορωσικό κίνημα, ενάντια στις αρχές του Κιέβου, με επίκεντρο το Ντόνετσκ, όπου οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στήνοντας οδοφράγματα περιμετρικά του κυβερνείου, αλλά και το Χάρκοβο. 
 

Το τοπικό συμβούλιο του Ντόνετσκ ανακηρύχθηκε από τους διαδηλωτές ως η μοναδική νόμιμη αρχή της περιοχής. «Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ πρόκειται να δημιουργηθεί εντός των διοικητικών συνόρων της περιφέρειας. Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ μετά το δημοψήφισμα», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση, ενώ ζήτησαν και την ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην περιοχή. «Χωρίς υποστήριξη θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τη χούντα του Κιέβου», σημείωσαν.
 
Ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, μίλησε για ρωσικό σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας, μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», είπε. Υποστήριξε ακόμη ότι «οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτήρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων».
 
Στόχος της Ρωσίας είναι να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, να ανατρέψει την ουκρανική ηγεσία, να υπονομεύσει την προεδρική εκλογή της 25ης Μαΐου και «να διαλύσει την χώρα μας», δήλωσε, από την πλευρά του, στη βάση των τελευταίων εξελίξεων, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
 
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του έχει ενισχύσει ήδη τα ανατολικά της σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εφαρμόσει και στην ανατολική Ουκρανία «σενάριο Κριμαίας», σε ένα δεύτερο στάδιο «απόπειρας διαμελισμού» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Επίσης έκανε λόγο για «αντιτρομοκρατικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά όσων αποφάσισουν να αναλάβουν όπλα».
 
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, σχολίασε πως «εάν η Ρωσία επρόκειτο να παρέμβει βαθύτερα στην Ουκρανία, δεν θα δίσταζα να το αποκαλέσω ιστορικό λάθος. Αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Θα είχε πολύ μεγάλες συνέπειες στις σχέσεις Ρωσίας και δυτικού κόσμου. Θα επρόκειτο για λάθος υπολογισμό με τεράστιες στρατηγικές επιπτώσεις».
 
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, πάντως, στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, για να εξασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ουκρανία θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν.
 

 

Επίσης, τη διακοπή των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων έξι ουκρανικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών της Ρωσίας, στο πλαίσιο μιας σειράς ρωσικών μέτρων που πλήττουν την οικονομία της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη Rospotrebnadzor, διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις ότι τα προϊόντα αυτά παραβιάζουν τους κανονισμούς που ισχύουν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Gazprom ανακοίνωσε και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Ωστόσο και στο Κίεβο βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία για μποϊκοτάζ ρωσικών προϊόντων.
 
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα λάβει μέτρα προστασίας της ρωσικής αγοράς αγροτικών προϊόντων, σε περίπτωση υπογραφής από το Κίεβο συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εξόδου από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.