Έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας συγκάλεσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Νωρίτερα, την Κυριακή, φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο Λουχάνσκ επίσης φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).

Ads

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας  ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ρωσική σημαία σε κυβερνητικό κτήριο

Κοντά στο κτίριο της επαρχιακής διοίκησης στο Ντονέτσκ, το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία, διαδήλωναν περισσότερα από 2.000 άτομα Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση, κατευθυνόμενοι προς το κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Ads

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, ωστόσο περίπου 50 εξ αυτών κατάφεραν να μπουν στο δεκαώροφο κτίριο, από όπου κατέβασαν την ουκρανική σημαία και στη θέση της ύψωσαν μια ρωσική σημαία.
 
Στα πανό που κρατούσαν οι φιλορώσοι διαδηλωτές αναγραφόταν«Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

Νεκρός δημοσιογράφος, υποστηρικτής του Σβόμποντα

Ένας δημοσιογράφος και υποστηρικτής του ουκρανικού εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα (Ελευθερία) βρέθηκε νεκρός, φέροντας σημάδια βασανισμού, μία ημέρα μετά την απαγωγή του, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, το ακροδεξιό κόμμα. Η τοπική εισαγγελία επιβεβαίωσε την ανακάλυψη της σορού του δημοσιογράφου χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Το κόμμα Σβόμποντα, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο ηγέτης του, Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό.