Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί της Παρασκευής τις νότιες Φιλιππίνες, σκοτώνοντας ένα άτομο, τραυματίζοντας δεκάδες και καταστρέφοντας κτίρια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά του νησιού Μιντανάο σε βάθος 60 χιλιομέτρων (37,3 μίλια), σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ).

Ο Angel Dugaduga, ένας αξιωματούχος αντιμετώπισης καταστροφών στην παραλιακή πόλη Glan κοντά στο επίκεντρο, είπε ότι τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλοι 18 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοίχεια.

Το δημοτικό κτίριο και το γυμναστήριο της πόλης υπέστησαν επίσης ζημιές από τον σεισμό και η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί, πρόσθεσε ο Dugaduga.

Ads

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στις Φιλιππίνες, οι οποίες βρίσκονται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια ζώνη ηφαιστείων που περιστρέφεται γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό που είναι επιρρεπής σε σεισμική δραστηριότητα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η υπηρεσία σεισμολογίας των Φιλιππίνων PHIVOLCS και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουναμικού Ειρηνικού είπαν ότι δεν αναμενόταν τσουνάμι.

Ο Αμόρ Μίο, αρχηγός της αστυνομίας στην κοντινή πόλη Κοροναντάλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα αλλά οι αρχές ελέγχουν εμπορικό κέντρο στο οποίο αναφέρθηκαν ζημιές.

«Στους υπαλλήλους δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με την αστυνομία στην περιοχή, υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές αλλά δεν μπορούμε ακόμα να εξακριβώσουμε την έκτασή τους», δήλωσε τηλεφωνικά ο Μίο.

 


Ο διευθυντής της PHIVOLCS, Teresito Bacolcol, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό DZRH ότι η ένταση του σεισμού ήταν «καταστροφική, επομένως θα περιμέναμε ζημιές».

Ο σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, είπε, συμβουλεύοντας τους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή για μετασεισμούς μεγέθους μέχρι και 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.