Με τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας και ασφάλειας αντιδρά η Ευρώπη μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Ρωσία, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μετά το μακελειό κοντά στη Μόσχα και ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής στα μέτρα ασφαλείας τους.

Ads

Εν προκειμένω, στη Γαλλία οι αρχές αυξάνουν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού το σχέδιο ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση της Ertnews. Ενισχύεται μάλιστα η αστυνομική παρουσία σε κομβικά σημεία και δημόσιους χώρους, καθώς βασική ανησυχία τους είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Είναι χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής 24/3, σε Συμβούλιο Ασφάλειας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αυξήσει στην υψηλότερη βαθμίδα, τον συναγερμό στη Γαλλία.

Ανησυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται και συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το Ισλαμικό Κράτος επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία, γι’ αυτό και η χώρα περνά στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ads

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πρότειναν τον τελευταίο καιρό στις αντίστοιχες ρωσικές, όπως και σε αυτές άλλων κρατών της περιοχής, μια «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες χρήσιμες για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία

Στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα το πρωί (25/3) ο υπουργός Ματέο Πιαντεντόσι προήδρευσε συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας «έγινε προσεκτική ανάλυση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, με σκοπό την επικαιροποίηση των μέτρων αντιτρομοκρατικής πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται στην Ιταλία».

Σε δελτίο τύπου του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται η σημασία της συνέχισης της προσεκτικής παρακολούθησης, επίσης στο διαδίκτυο, από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών καταστάσεων κινδύνου στην εθνική επικράτεια.

Σύμφωνα μάλιστα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως σήμερα έχει προχωρήσει στην απέλαση 47 ατόμων για λόγους ασφαλείας, εκ των οποίων 9 με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Το 2024, ελήφθησαν 23 μέτρα πρόληψης, 5 εκ των οποίων εκδόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ενόψει των επικείμενων εορτών του Καθολικού Πάσχα, διατάχθηκε περαιτέρω εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων επιτήρησης και ελέγχου από τις Αστυνομικές Δυνάμεις, με το σχεδιασμό συγκεκριμένων επιχειρησιακών, σταθερών και δυναμικών υπηρεσιών. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι χώροι μεγαλύτερης συγκέντρωσης και διέλευσης ατόμων.