Σημαντικά συμπεράσματα από την εμπειρία της διακυβέρνησης της Αριστεράς σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης των μελλοντικών προκλήσεων για τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διατυπώθηκαν στη μεγάλη εκδήλωση της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

Ads

Η εκδήλωση, με τίτλο «η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά σε νέες προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, πραγματεύτηκε ζητήματα όπως τα αποτελέσματα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, τις πολιτικές μετατοπίσεις που καταγράφονται σε πολλές χώρες και τις πρόσφατες εξελίξεις, που έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες, που φέρνουν την Αριστερά σε κρίσιμες αποφάσεις που ξεπερνούν τις παραδοσιακές επεξεργασίες και εργαλεία.

Ακόμη, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης ανταποκρίνονται σε μια σειρά από προκλήσεις, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κυβερνητικές ευθύνες, η στρατηγική των συμμαχιών, η αλληλεπίδραση με κοινωνίες και κινήματα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι συσχετισμοί που φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη της Αριστεράς να προσαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τοποθετούμενος κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που είχε να κάνει με την εμπειρία της διακυβέρνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν μας εξέλεξαν σε μια περίοδο κανονικότητας όπου δεν θα υπήρχε κίνδυνος στην χρηματοπιστωτική πολιτική που θα ακολουθούσαμε».

Ads

«Είναι σημαντικό στο μέλλον η Αριστερά να έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Είναι καθοριστικής σημασίας να έχουμε μια ενεργή δημοσιονομική πολιτική, μακροοικονομική πολιτική στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις κρατικές παρεμβάσεις, τον ανταγωνισμό και την κοινωνική πολιτική», προσέθεσε. Δείτε ολόκληρη την ομιλία του.

image

Η ευρωβουλευτής του Bloco Esquerda και υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Marisa Matias, εξιστόρησε τα βήματα του σχηματισμού κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος με την υποστήριξη της Αριστεράς. Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δυσπιστία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά όμως κατάφερε και πέτυχε τη βελτίωση των συνθηκών για την πορτογαλική κοινωνία, φτάνοντας ως την διάλυση του συνασπισμού το 2019 και τελειωτικά το 2021. Δείτε ολόκληρη την ομιλία της.

Η πρώην ευρωβουλευτής και ηγετικό στέλεχος του Sin Fein από την Ιρλανδία, Martina Anderson, δήλωσε πως «το πρόγραμμά μας έχει ως βασικό σκέλος τον προοδευτικό εθνικισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, την αυτονομία των λαών, που αντιπροσωπεύει διαφορετικά πράγματα από τον φασιστικό εθνικισμό. Είναι μια αντίδραση στις πολιτικές της δεξιάς. Ο δικός μας εθνικισμός ενώνει διάφορες πτυχές για να υπερασπιστεί την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοιχεία που ενώνουν την Αριστερά και δεν συμβιβάζονται με τον φασιστικό εθνικισμό». Δείτε ολόκληρη την ομιλία της. 

Δείτε την εκδήλωση: 

Η οργανωτική γραμματέας των Podemos, Lilyth Verstyrnge, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε πως «δεν θέλαμε να είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς που απλά να κάνει αντιπολίτευση. Θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό να κυβερνήσουμε, να αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων και να κάνουμε αλλαγές.

Τα ΜΜΕ μας συνέδεσαν με την Βενεζουέλα, με τον Πούτιν και ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι. Θέλαμε μια ατζέντα με προοδευτικές και φιλόδοξες πολιτικές: Φεμινιστικές πολιτικές, πολιτικές για τους ΛΟΑΤΚΙ, πολιτικές απασχόλησης, εργασιακή μεταρρύθμιση, κοινωνικά δικαιώματα που θα οδηγούσαν σε αλλαγή κουλτούρας, προώθηση  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Χρειάζονται περισσότερες πιο φιλόδοξες, πιο ισχυρές πολιτικές. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την άκρα δεξιά είναι μέσω φιλόδοξων πολιτικών». Δείτε ολόκληρη την ομιλία της. 

image

Ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation και συγγραφέας του βιβλίου «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία», Fabien Perrier, σχολίασε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ικανότητα να συσπειρώνει και να διευρύνει το ακροατήριο. Αυτό που μου έδειξε η Ελλάδα είναι ότι το θέμα που τίθεται δεν έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθούμε, αλλά το πόσο σεβόμαστε τους ψηφοφόρους μας». Δείτε ολόκληρη την ομιλία του. 

Κατά το δεύτερο μέρος της συζήτησης, που αφορούσε τις μελλοντικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η συμπρόεδρος της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Manon Aubry, από τη France Insoumise, δίνοντας και το απόσταγμα του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών, τόνισε πως «το αποτέλεσμα μας δίνει την ισχύ να ανοικοδομήσουμε την Αριστερά στη Γαλλία. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους, που μας ψήφισαν την δυνατότητα να ελπίσουν, την δυνατότητα να νιώσουν ότι εκπροσωπούνται πραγματικά. 

Υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για την Αριστερά. Υπάρχει χώρος για δυνάμεις που συνδέουν τις οικολογικές πολιτικές με τις κοινωνικές πολιτικές, που θα απαντήσουν στα επείγοντα ζητήματα, στις ανάγκες της νεολαίας. Που δε θα μείνει μόνο στο επίπεδο της αντιπολίτευσης, αλλά θα στοχεύσει στην άσκηση της εξουσίας». Δείτε ολόκληρη την ομιλία της. 

image

Από την Ιταλία, η Luciana Castellina, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αλλά και με πολυετή πορεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε πως «τα προβλήματα είναι κοινά. Η περίοδος αυτή επιβάλλει σε εμάς να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τη συνιστώσα της αποχής, μολονότι πολλοί νέοι κινητοποιούνται αλλά αυτό δεν εκφράζεται στις εκλογές. Δεύτερη συνιστώσα ο πόλεμος. Από τη συνιστώσα του πολέμου εξαρτάται η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Έχουμε την οικολογική καταστροφή με ραγδαία τροποποίηση στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και καταναλώνουμε. Η επανάσταση είναι αναπόφευκτη.

»Τίθεται το ζήτημα της υπέρβασης συγκεκριμένων καπιταλιστικών συστημάτων που θέτουν σε δύσκολη θέση άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν καταφέρνουν να προωθήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές. Για να αλλάξουμε το σύστημα πρέπει να έχουμε πρόγραμμα. Να ενισχύσουμε τους παραγωγικούς τομείς, τις κοινωνικές υπηρεσίες, να εγγυηθούμε την απασχόληση. Θα πρέπει να καταφέρουμε να υπερβούμε την ιστορική διαφορά στον κομμουνισμό και την σοσιαλδημοκρατία. Φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές, να προτείνουμε ένα υπόδειγμα κοινωνίας λιγότερο αλλοτριωμένο, πιο πλούσιο και να αναφερθούμε εκ νέου σε διεκδικήσεις της εποχής του Μαρξ». Δείτε ολόκληρη την ομιλία της. 

image

Η πρώην ευρωβουλευτής της γερμανικής Die Linke και πρώην πρόεδρος της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Gabi Zimmer, σημείωσε πως «βασικό καθήκον της Αριστεράς είναι σημέρα να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας αλλά και να σταματήσει το ενδεχόμενο να ξαναγίνει πόλεμος. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ τίθενται υπέρ του πολέμου αφού παρέχουν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση στο να αλλάξει η νομοθεσία στην Ευρώπη. Η Αριστερά καλείται να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πρόκληση σε σχέση με τη αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση και της επερχόμενης με την Κίνα. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση». Δείτε ολόκληρη την ομιλία της. 

Η ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Podemos, Maria Eugenia Rodriguez-Palop, παρατήρησε πως «την Ευρώπη θεωρούμε ότι είμαστε προχωρημένοι σε κάποια ζητήματα αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε τόσο πολύ. Η Αριστερά αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα πραγματικής ριζοσπαστικοποίησης. Διαμορφώνουμε μια ηθική ανωτερότητα, μέσω ηθικοπλαστικών κρίσεων, που δημιουργεί θυματοποίηση. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έναν αυταρχικό πατερναλισμό με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι υποστηρικτές μας να έχουν έναν παθητικό ρόλο. Θα πρέπει η Αριστερά να πιστέψει στο μέλλον. Η Αριστερά δημιουργεί περισσότερο φόβο για το μέλλον παρά ελπίδα, με αποτέλεσμα να προσφέρεται εύφορο έδαφος στον συντηρητισμό και στη δεξιά». Δείτε ολόκληρη την ομιλία της. 

image

Τέλος, ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής στο Birkbeck University of London, εξήγησε πως «διανύουμε δύσκολους καιρούς. Βλέπουμε αποχή από τις εκλογές, απειλές για τη δημοκρατία και μια ευμετάβλητη κατάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα, ελκυστικό και βιώσιμο με ρεαλιστική πτυχή, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί».

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις του κοινού αλλά και με παρεμβάσεις εκπροσώπων ινστιτούτων της Αριστεράς, όπως το ΕΝΑ, το Πουλαντζάς, το Transform!, που υπογράμμισαν τη σημασία της οργάνωσης των κομμάτων της Αριστεράς, της ανάπτυξης θεμελιωμένων προγραμμάτων και της επανασύνδεσης με την κοινωνική βάση.