Ισπανοί και γάλλοι ηγέτες της Αριστεράς συζητούν για  την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο ηγέτης του La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, και η πρόεδρος του Sumar, Yolanda Díaz, υποστηρίζουν ότι το  κλειδί για να ηττηθεί η Δεξιά  στις επόμενες ευρωεκλογές είναι η κατάθεση ενός συμπαγούς κοινωνικού προγράμματος.

Ads

Σύμφωνα με άρθρο του Euractiv, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το γαλλικό ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στη Βαλάνς της Γαλλίας την Πέμπτη, o Mélenchón εξήρε το έργο της Yolanda Díaz ως υπουργού Εργασίας στην Ισπανία, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς θα αντιμετωπιστεί η άνοδος της Δεξιάς στην Ευρώπη.

«Πρέπει να μελετήσουμε τους ακροδεξιούς σε βάθος, τα προγράμματά τους, τις ιδέες τους» δήλωσε η ισπανίδα πολιτικός. «Πρέπει να τους  πάρουμε στα σοβαρά» πρόσθεσε.

Ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσουμε στον κόσμο και να κερδίσουμε την υποστήριξή του είναι να παρουσιάσουμε ένα «κοινωνικό  πρόγραμμα» που να πείθει ότι η Αριστερά έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή τους, είπε η Díaz.

Ads

Η πρώην υπουργός Εργασίας της Ισπανίας αναφέρθηκε στις προοδευτικές πρωτοβουλίες για τα εργασιακά στην Ισπανία, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού από 641 ευρώ σε 1.080 ευρώ. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα απτό και πρακτικό παράδειγμα για το πώς η ψήφος στο Sumar μπορεί να τους ωφελήσει άμεσα, αναφέρει το Euractiv.

«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε αν δεν έχουμε ένα προοδευτικό κοινωνικό πρόγραμμα» επισήμανε ο Mélenchon, και πρόσθεσε ότι την ώρα που η Δεξιά εγκαταλείπει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, η Αριστερά θα πρέπει να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα προγράμματά της «μέχρι τέλους».

«Οι δύο προοδευτικοί συνασπισμοί, το NUPES στη Γαλλία και το Sumar στην Ισπανία, αποτελούν  τις πιο πετυχημένες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη απέναντι σ΄ένα γενικό κύμα δεξιών και ακροδεξιών συμμαχιών» είπε ο Mélenchon .

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωβουλευτής María Eugenia Rodríguez Palop (Podemos/Ευρωπαϊκή Αριστερά) η οποία σε ανάρτησή της στο Χ, πρώην Twitter, δήλωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων όπως το Sumar στην Ισπανία και το NUPES στη Γαλλία»

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καλεί σε ενότητα

Απέναντι στην άνοδο της Δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και βλέποντας την ανάγκη να κινητοποιηθούν οι αριστερές δυνάμεις σ΄ όπλη τη Γηραιά΄Ήπειρο, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κάλεσε σε ενότητα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής του στις 24 Ιουνίου.

Από τα κόμματα που απαρτίζουν το NUPES, μόνο το La France Insoumise συνδέεται με το μοναδικό ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όσο για το Sumar,  είναι ακόμη άγνωστο αν θα ενταχθεί στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Euractiv, και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι «φλερτάρουν» έντονα την Díaz προκειμένου να κερδίσουν τη στήριξη του Sumar στις ευρωεκλογές.

«Καλούμε σε ενότητα και συγκλίσεις με βάση κοινές απαντήσεις στα κοινωνικά και δημοκρατικά αιτήματα» αναφέρει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αναγνωρίζοντας τις «ιστορικές» διαφορές των αριστερών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και τη δυσκολία ενοποίησής τους, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υποστηρίζει ότι «οι διαφορετικές οικογένειες της Αριστεράς αλληλοσυμπληρώνονται» και ότι τις ενώνουν περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά προσφέρεται να λειτουργήσει και ως πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα-μέλη, ενόψει των ευρωεκλογών, προτείνοντας ένα κοινό μανιφέστο που θα θέσει τις βάσεις για την προεκλογική εκστρατεία.

Όσον αφορά τη θέση του  spitzenkandidat, δηλαδή του επικεφαλής υποψηφίου, αναφέρει το Euractiv, το κόμμα καλεί αόριστα τα μέλη του να προτείνουν προσωπικότητες που θα εκπροσωπούν την Αριστερά στο σύνολό της και «θα είναι σε θέση να μας ενώσουν».

To Sumar επιδιώκει την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις 2 Απριλίου, η Díaz ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ισπανική προεδρία με την πλατφόρμα Sumar, η οποία συγκέντρωσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα αριστερά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSOE), ελπίζοντας να αντισταθμίσει την άνοδο της δεξιάς ενόψει των πρόωρων εκλογών της Ισπανίας στις 23 Ιουλίου.

Με 33 έδρες, η αριστερή συμμαχία Sumar έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά τις εκλογές, μια επιτυχία που το κόμμα θα προσπαθήσει να επαναλάβει στις ευρωεκλογές.

«Το Sumar είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ την 23η Ιουλίου» δήλωσε στο Euractiv ο εκπρόσωπος του Sumar, Carlos Corrochano, σχετικά με τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι μόλις διευθετηθούν τα θέματα της εθνικής κυβέρνησης στην Ισπανία, το κόμμα «κινητοποιηθεί για να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό σχέδιο τον Ιούνιο του επόμενου έτους [ευρωεκλογές]».

Επί του παρόντος, τα κόμματα του Sumar κατέχουν πέντε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τέσσερις έδρες από αυτές ανήκουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς και μία στους ευρωπαίους Πράσινους. Όπως δήλωσε ο Corrochano «είναι πιθανό το Sumar να έχει παρουσία και στις δύο οικογένειες».

Η γαλλική αριστερά αγωνίζεται για ενότητα στις ευρωεκλογές

Σε αντίθεση με την ενότητα του Sumar ενόψει των ευρωεκλογών, διχασμό βλέπει το Euractiv για την γαλλική αριστερά, η οποία κατέβηκε ενωμένη στις βουλευτικές εκλογές του 2022 υπό τη σημαία του συνασπισμού NUPES. Το κύριο σημείο αντιπαράθεσης αφορά τις ευρωεκλογές του 2024.

Σε αυτή την ψηφοφορία, η οποία θα είναι αναλογική, το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Mélenchon, La France Insoumise (LFI, ομάδα La Gauche) επιμένει το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο με τους οικολόγους (EELV), τους σοσιαλιστές (PS) και τους κομμουνιστές (PCF). Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η Αριστερά μπορεί να κερδίσει μόνο αν είναι ενωμένη.

Ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο θα συγκέντρωνε, πράγματι, μεταξύ 23% και 25% των ψήφων και θα μπορούσε να καταλάβει την πρώτη θέση, περνώντας μπροστά από την ακροδεξιά (Rassemblement national) και το κέντρο (Renaissance).

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι αλλά και οι Κομμουνιστές επιθυμούν να κατεβούν στις ευρωεκλογές με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.  Μάλιστα, το κόμμα των Οικολόγων (EELV) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF)  έχουν ήδη ορίσει τους επικεφαλής.

Στηρίζουν την επιλογή τους επισημαίνοντας τις διαφορές απόψεων για τα ευρωπαϊκά θέματα. Για παράδειγμα, το PCF και το LFI ασκούν έντονη κριτική στις τρέχουσες Συνθήκες της Ε.Ε, το EELV αυτοπροσδιορίζεται ως φεντεραλιστικό, ενώ οι Σοσιαλιστές ως φιλοευρωπαϊστές.

Οι πολιτικοί ηγέτες, ιδίως οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι, εξηγούν ότι το συνολικό σκορ των ξεχωριστών ψηφοδελτίων θα ήταν υψηλότερο από εκείνο μιας ενιαίας λίστας.

Σε δημοσκόπηση της IPSOS που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το σύνολο των τεσσάρων αυτών κομμάτων θα ξεπερνούσε το 32%. Με την αναλογική εκπροσώπηση, η γαλλική Αριστερά θα είχε περισσότερες έδρες από ό,τι αν κατέβαινε ως ένα κόμμα.

(με πληροφορίες από EURACTIV.com)