Υπάρχουν σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σχετικά με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας, ανέφερε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου την Τετάρτη o αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής επίσης της Επιτροπής για τα πεπραγμένα της τρόικας. Την ίδια ημέρα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Μίχαελ Μάιστερ διεμήνυσε ότι η τρόικα είναι αποτελεσματική. 

Ads

Ο Ότμαρ Κάρρας επεσήμανε ότι «την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», σημειώνει ο Ότμαρ Κάρρας. 

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι στην έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχέδιο της οποίας έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και η οποία θα εγκριθεί αύριο, περιλαμβάνονται τρόποι για το πώς θα γίνει πιο διαφανής και δημοκρατικός ο δημοσιονομικός έλεγχος.

Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, κατά τη γερμανική εφημερίδα, όταν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο προτάσεις μπορεί να κάνει.

Ads

Όπως, σχολιάζει αρθογράφος της Süddeutsche Zeitung, «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο». «Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (…) είναι μετρημένες».

Μίχαελ Μάιστερ: «Η τρόικα δεν χρειάζεται αλλαγές»

Στον αντίποδα των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε πως η τρόικα «δεν χρειάζεται αλλαγές», απαντώντας σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στα οποία αμφισβητείται η θεσμική νομιμοποίησής της τριμερού και γίνεται λόγος για ανάγκη μετάβασης σε διάδοχο σχήμα. 

«Η στρατηγική επίλυσης της κρίσης λειτουργεί, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας», ανέφερε ο Μάιστερ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο διάλυσης της τρόικας.