«Πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή Covid η πρόταση των Πρασίνων για αποκλεισμό αξιωματούχων της Pfizer από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της έλλειψης διαφάνειας στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ads

Η πρόταση αφορά τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλό της Άλμπερτ Μπουρλά όσο και άλλα στελέχη της πολυεθνικής φαρμακευτικής Pfizer.

Σημειώνεται πως κατά της πρότασης τάχθηκαν το ΕΛΚ και το Renew Europe.

Πλέον το “μπαλάκι” περνάει στην Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC), η οποία καλείται να γνωμοδοτήσει επί της απόφασης της επιτροπής και επί των παραμέτρων ενός αποκλεισμού, όπως την διάρκειά του, τα πρόσωπα που αφορά (μόνο τον Μπουρλά ή και άλλα στελέχη της πολυεθνικής), κτλ.

Ads

Πηγές των Πρασίνων στο Euractiv προσδιορίζουν χρονικά μία τελική απόφαση αποκλεισμού όχι νωρίτερα από το Φεβρουάριο.

Στην περίπτωση της Pfizer ο Μπουρλά και η ίδια η φαρμακοβιομηχανία εμφανίζονται απρόθυμοι να μιλήσουν λεπτομερώς και να προχωρήσουν σε αναδιατυπώσεις ως προς τις αρχικές, επείγουσες συμβάσεις με τις οποίες η ΕΕ αγόρασε μαζικά εμβόλια κατά της COVID-19 την περίοδο της πανδημίας. Ο Μπουρλά συγκεκριμένα αρνήθηκε να συναντηθεί με μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και όπως εκτίμησε ένα από αυτά μιλώντας στο Euractiv «νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις».

Στο επίκεντρο της προσοχής των μελών της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκονται μεταξύ άλλων κρίσιμες παράμετροι των συμβάσεων για τα 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, που φαίνεται να καθορίστηκαν προσωπικά μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω sms.

Έχει προηγηθεί ανάλογη απόφαση το 2017, όταν αποκλείστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο η ηγεσία και τα στελέχη της αγροχημικής πολυεθνικής Monsanto με απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος ENVI, καθώς επί μακρόν αρνούντο να συμμετάσχουν σε δημόσιες ακροάσεις.