Δεν θα τεθεί προς ψήφιση τελικά στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα για την κατάσταση του κράτους Δικαίου σε Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, η απόφαση για την αναβολή ελήφθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου -σε κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου-, με το αιτιολογικό ότι επίκεινται εκλογές στις δύο από τις τρεις επίμαχες χώρες. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα -ως γνωστόν- οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, ενώ στην Ισπανία αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προγραμματισμένες επίσης για τον Μάιο και κοινοβουλευτικές εκλογές για τον Δεκέμβριο.

Οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες αρχικά είχαν προωθήσει το ψήφισμα για την Ολομέλεια αναφερόμενοι στην Ελλάδα και τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την σχετική έκθεση της Κομισιόν. Το ΕΛΚ απάντησε με αίτημα να συμπεριληφθεί συζήτηση για την Ισπανία όπου στην εξουσία είναι η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Τελικά, οι δύο πλευρές ήρθαν κατά τα φαινόμενα σε ρήξη και μπλόκαραν συνολικά την συζήτηση αυτού του ψηφίσματος στην επόμενη Ολομέλεια, ενώ σύμφωνα  το Euractiv δεν είναι ξεκάθαρο ποια στάση τήρησαν επί του ζητήματος οι μικρότερες πολιτικές ομάδες.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, η αναβολή δεν περιλαμβάνει καθορισμό άλλης, επόμενης ημερομηνίας για την σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ads

«Υπήρξε συμφωνία για το πάγωμα κάθε είδους ψηφίσματος, αποστολής ή ακρόασης με στόχο μια συγκεκριμένη χώρα τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του S&D υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη «για να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μετατραπεί σε φόρουμ συζήτησης εθνικών θεμάτων, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία του θεσμού».