Σε ρήξη με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται πως έρχεται η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίας (Λεπέν), δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, με την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID)» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αντιμετωπίζει έναν «ακροδεξιό εμφύλιο».

Ads

Αφορμή αποτέλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του Μαξιμίλιαν Κραχ, επικεφαλής της λίστας του AfD στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται «αυτόματα εγκληματίας» όποιος συμμετείχε στα SS.

«Μεταξύ των 900.000 μελών των SS ήταν και πολλοί αγρότες: υπήρχε σίγουρα υψηλό ποσοστό εγκληματιών, αλλά δεν ήταν όλοι τους», ανέφερε ο Κραχ, αναφερόμενες στον Γερμανό συγγραφέα Günter Grass, ο οποίος παραδέχθηκε αργά στη ζωή του ότι είχε ενταχθεί στα Waffen-SS ως έφηβος.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γερμανία / Καταδίκη ακροδεξιού πολιτικού του AfD για χρήση ναζιστικού συνθήματος

Η αντίδραση της Λεπέν

«Δεν θα καθόμαστε δίπλα τους στην επόμενη θητεία», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Libération χθες, Τρίτη, ο Αλεξάντρ Λουμπέ, εκπρόσωπος της εκστρατείας υπέρ του Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της λίστας του RN στις ευρωεκλογές, επίσημος πρόεδρος του κόμματος και ντε φάκτο διάδοχος της Μαρίν Λεπέν.

Η Le Monde ανέφερε πως το RN επιβεβαίωσε τη ρήξη, «μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της λίστας του AfD».

Το γαλλικό μέσο επικαλείται μάλιστα πρόσφατες δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε προδιαγράψει την παραπάνω εξέλιξη.

«Εχω πάρει την απόφασή μου για το AfD», φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. «Ενα κίνημα που έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο του πιο ριζοσπαστικού περιθωρίου του δεν μου φαίνεται αξιόπιστος και κατάλληλος σύμμαχος», φέρεται να είπε.

Σημειώνεται πως το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους και να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν το, στοχεύοντας στο να γίνει mainstream, την ώρα που το AfD έχει υιοθετήσει όλο και πιο σκληρές απόψεις.

«Αν μας διώξουν, αμφιβάλλω ότι θα καταφέρουν να φτάσουν τον αριθμό των επτά χωρών που απαιτούνται για να σχηματίσουν ομάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Κραχ, γνωρίζοντας πως είναι ρίσκο για το πρώην Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας να συγκροτήσει μια αναγκαστικά μικρότερη ομάδα, χωρίς εκπροσώπους από τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία / Εκτόξευση των εγκλημάτων με ακροδεξιά κίνητρα το 2023

«Μπορεί η Λεπέν να θέλει να γίνει ανεξάρτητη»

Ο Anders Vistisen, ένας Δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής του οποίου το κόμμα ανήκει επίσης στην ομάδα ID, κάλεσε το AfD να «ξεφορτωθεί τον Κραχ» ή να αποχωρήσει εντελώς από την ομάδα.

Ένας βοηθός του ακροδεξιού ευρωβουλευτή δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει επειδή δεν γνώριζε τι σκόπευε να κάνει η γαλλική αντιπροσωπεία. «Δεν θεωρούμε τον Γκίντερ Γκρας εγκληματία», πρόσθεσε ο βοηθός.

Ένας αξιωματούχος της ομάδας ID, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, δήλωσε: «Μπορούμε να υποθέσουμε σχετικά με την απόφαση του RN, ότι θέλει να πάει στους μη εγγεγραμμένους, επειδή δεν θέλει να συνεργαστεί περισσότερο με την ID. Αυτό θα μπορούσε … θα μπορούσε να είναι αρκετά επιζήμιο [για τη γαλλική αντιπροσωπεία]».

«Μέχρι τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονταν πάντα με κοινή συμφωνία μεταξύ όλων των εθνικών αντιπροσωπειών, στις οποίες ανήκει και η γαλλική αντιπροσωπεία. Οι καιροί είναι αρκετά τρελοί, όλοι είναι νευρικοί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ανεβαίνει η ακροδεξιά

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν την ώρα που όπως όλα δείχνουν η ακροδεξιά θα αυξήσει τη δύναμή της, με την Ευρώπη να είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η διαχείριση του μεταναστευτικού και η υγειονομική περίθαλψη.

Σήμερα, τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διαιρεμένα μεταξύ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), των οποίων ηγείται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, και της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), με επικεφαλής το RN.