Η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλλας, απέφυγε να εγγυηθεί ότι δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία, στον απόηχο της δήλωσης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατιωτών από κράτη μέλη της ΕΕ στην εμπόλεμνη ζώνη.

Ads

Οι βουλευτές ζήτησαν από την πρωθυπουργό να εγγυηθεί ότι οι εσθονικές αμυντικές δυνάμεις δεν θα αναμειχθούν στη σύγκρουση.

«Δεν δίνω τέτοιες υποσχέσεις, διότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν.

Σύμφωνα με τη δική σας ερμηνεία, φαίνεται ότι τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν παρέμβαση. Η στρατιωτική μας βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως παρέμβαση. Έχουμε σαφώς επιλέξει μια πλευρά εδώ, και αυτή η πλευρά είναι η Ουκρανία, επειδή η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για εμάς», δήλωσε η Κάλλας.

Ads

Επιπλέον, προσπάθησε να εξηγήσει τη σύγχυση στην ορολογία, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, αλλά για «εκπαιδευτική» βοήθεια στον ουκρανικό στρατό.

Σημειώνεται ότι η Κάλλας διαβεβαίωσε το κοινοβούλιο πριν από μία εβδομάδα ότι οι Εσθονοί στρατιώτες δεν θα πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.