Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στη Ρωσία, τον Απριλίο προκαλώντας το θάνατο του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι ενδέχεται να πιέστηκε να προσγειωθεί παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ads

Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει από το ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου. «Αν δεν προσγειωθώ αυτός θα με σκοτώσει», φέρεται να λέει ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Αρκάντιους Προτάσιουκ, λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Ωστόσο η υπόθεση περιπλέκεται γιατί δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη που να προσδιορίζει το άτομο για το οποίο αναφερόταν. Ο τηλεοπτικός σταθμός είπε ότι δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο πλαίσιο, ειπώθηκαν οι λέξεις αυτές.

Επί του παρόντος, Πολωνοί και Ρώσοι ερευνητές συνεργάζονται σε δύο ξεχωριστές έρευνες για το δυστύχημα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Κατσίνσκι και 95 άλλοι επιβάτες μετέβαιναν στο Κατίν, στη Ρωσία, για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σοβιετική σφαγή Πολωνών αξιωματικών κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως σημείωσαν οι σχολιαστές του TVN 24, που υποστηρίζουν ότι ο πιλότος αναφέρεται στον Κατσίνσκι, ο πολωνός πρόεδρος είχε απαιτήσει τον Αύγουστο του 2008 από ένα πιλότο να προσγειώσει το αεροπλάνο του στην Τιφλίδα, της Γεωργίας, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Ο πιλότος αρνήθηκε και προσγειώθηκε στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.