Η επίσημη ανακοίνωση πως ο συγκυβερνήτης έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος της Germanwings έχει πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων για τα κίνητρά του. Μέχρι αυτήν την ώρα το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης έχει αποκλειστεί από τους ερευνητές και στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Οι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει τον Αντρέα Λούμπιτς στην αυτοκτονία απασχολούν τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο που φέρνουν στο φως αποκαλύψεις περί ψυχολογικών προβλημάτων του πιλότου της μοιραίας πτήσης. Η ερωτική απογοήτευση είναι ένα ενδεχόμενο που φιγουράρει στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Ads

Με κατάθλιψη και υπό φαρμακευτική θεραπεία

Το Spiegel, επικαλούμενο μαρτυρίες από συμφοιτητές του, απακάλυψε πως ο πιλότος της Germanwings το 2009 είχε διακόψει την εκπαίδευσή του για έξι μήνες λόγω «συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης» (Burn Out) ή «κατάθλιψης».

Παίρνοντας τη σκυτάλη η σημερινή  Bild δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο 28χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και τα οποία τον κρίνουν «μη ικανό» να πιλοτάρει.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αντρέα Λούμπιτς υπέφερε από το 2009 από σοβαρή κατάθλιψη και έκτοτε βρισκόταν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση. Ο συγκυβερνήτης πέρασε «ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο» το 2009 και είχε ακολουθήσει ψυχιατρική θεραπεία, υποστηρίζει η εφημερίδα βασιζόμενη σε έγγραφα της γερμανικής αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt, LBA). Ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχε διακόψει την εκπαίδευση του. Έκτοτε ο νεαρός άνδρας ακολουθούσε «ιδιαίτερη και τακτική ιατρική» θεραπεία, συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει πως οι πληροφορίες αυτές διαβιβάσθηκαν στην LBA από τη Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings.

Στο μεταξύ, γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Lubitz έπασχε από φοβία και κρίσεις πανικού, και μάλιστα στον φάκελό του στη Lufthansa σημειώνεται ότι πρέπει να παρακολουθείται τακτικά, πράγμα που ωστόσο δεν επιβεβαίωσε η εταιρεία. Μάλιστα, στη Γαλλία ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ αναφέρουν ακόμη κι ότι ο 28χρονος είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο όταν διέκοψε την εκπαίδευσή του. Κατά το δημοσίευμα, ένας ψυχολόγος θα εξετάσει σήμερα τα ντοκουμέντα της αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών. Στη συνέχεια θα ντοκουμέντα αυτά θα παραληθφούν από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες πρόκειται να τα διαβιβάσουν στους Γάλλους ερευνητές.

Η ερωτική απογοήτευση

Μία πτυχή της προσωπικής του ιστορίας που συζητάται πολύ στα ΜΜΕ είναι αυτή της ερωτικής του ζωής. Αφορμή για τη συζήτηση έδωσαν αστυνομικές πηγές που διερευνούν το παρελθόν του κι ανέφεραν πως υπέφερε από μια «προσωπική κρίση».

Στη Γερμανία διακινείται η πληροφορία ότι ο Lubitz προσπαθούσε να ξεπεράσει μια αποτυχημένη σχέση και ότι αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος που τον έκανε να προβεί σε αυτή την αδιανόητη κίνηση. Η αλήθεια είναι ότι ο Lubitz είχε πρόσφατα χωρισει με την κοπέλα του, με τις φήμες περί ερωτικής απογοήτευσης να φουντώνουν  όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει κάνει μια «σημαντική ανακάλυψη» κατά τη διάρκεια της τετράωρης έρευνας στο διαμέρισμα του, στο οποίο μέχρι πρότινος συγκατοικούσε με τη φίλη του.

Το μυστήριο στοιχείο

Ένα σημαντικό στοιχείο που ίσως να ρίξει φως στο τι πραγματικά συνέβαινε στον πιλότο ανακάλυψαν οι αστυνομικοί που ερεύνησαν τα σπίτια του. Η γερμανική αστυνομία έκανε φύλλο και φτερό το πατρικό του στο Μονταμπούρ της Γερμανίας αλλά και ένα διαμέρισμα που ενοικίαζε στο Ντίσελντορφ.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της Daily Telegraph, μετά την τετράωρη έρευνα υπήρξε μια «σημαντική ανακάλυψη» στο σπίτι του Ντίσελντορφ. «Bρήκαμε κάτι που τώρα θα σταλεί στα εργαστήρια. Δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν τι είναι αλλά ίσως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο γι’ αυτό που συνέβη. Ελπίζουμε τα ευρήματα να μας δώσουν τις εξηγήσεις που ζητάμε», δήλωσε επισήμως στη βρετανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μάρκους Νίστσερι. Η αστυνομία πάντως είπε ότι δεν πρόκειται για σημείωμα αυτοκτονίας.

Διαβάστε επίσης:
Τι μπορεί να οδήγησε τον συγκυβερνήτη να ρίξει το airbus;
Ο Στ. Στυλιανίδης, καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής για την υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο