Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα «έχουν προ πολλού ξεπεράσει το όριο της αυτοάμυνας και έχουν μετατραπεί σε ανοιχτή καταπίεση, κτηνωδία, σφαγές και βαρβαρότητα» δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

«Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από εμάς να μείνουμε σιωπηλοί ενώ οι φρικαλεότητες συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικογένειας στην Άγκυρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι η Δύση δεν αναλαμβάνει δράση επειδή «το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων».

«Τι απέγινε η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε. «Αυτοί (σ.σ. η Δύση) δεν θα την κοιτάξουν αν δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Γιατί; Επειδή το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

«Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να ζητήσει η ΕΕ κατάπαυση του πυρός; Πόσες ακόμη βόμβες πρέπει να πέσουν στη Γάζα για να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;», πρόσθεσε.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και δήλωσε ότι μετάνιωσε για τη χειραψία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη Χαμάς «απελευθερωτική» οργάνωση

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει στείλει μέχρι στιγμής 10 φορτία αεροπλάνων στην Αίγυπτο που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων γεννητριών, με προορισμό τη Γάζα, ενώ 25 Τούρκοι ιατροί έχουν επίσης αναχωρήσει για την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη (25/10), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Κατάρ και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του σεΐχη Αμντουραχμάν Αλ Θάνι κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει το λάθος που κάνει στη Γάζα και προειδοποίησε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται πραγματικά σε ένα σημείο καμπής».

«Εδώ που έχουμε βρεθεί, είτε θα πάμε σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο είτε σε μια ισχυρότερη ειρήνη… Ενώ εμείς προτάσσουμε την κοινή λογική, κάποιοι τροφοδοτούν τον πόλεμο. Αν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη γεωγραφική εξάπλωση της τρέχουσας κρίσης, πολύ χειρότερες μέρες περιμένουν ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο Φιντάν.