«Ερντογάν παραιτήσου», φώναζαν και σήμερα οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Είναι η δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στην Τουρκία μετά την διαρροή συνομιλίας που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γιο του, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, στην οποία του ζητούσε να κρύψει ένα εκατομμύριο μαύρου χρήματος. 

Ads

Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Με επικεφαλής τον υποψήφιο του CHP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Σαριγκιούλ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “κάτω οι κλέφτες” και “να παραιτηθεί η κυβέρνηση”. Μοίρασαν επίσης στους περαστικούς ψεύτικα χαρτονομίσματα, τα οποία θεωρούν σύμβολα της “διαφθοράς” της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι, σε μια κινητοποίηση που οργανώθηκε από αριστερά συνδικάτα. Και οι δύο διαδηλώσεις διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.