«Μονομερείς πρωτοβουλίες θα έβλαπταν τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και υποστήριξε ότι «η έρευνα και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης». Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρέις» έχει αρχίσει ήδη έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα συνεχίζει να αναπτύσσει τη φιλολογία της έντασης, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο να δηλώνει πως «ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά, δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

Ads

 
Επικοινωνία Παπανδρέου – Ερντογάν

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι δύο πρωθυπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας προς τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου».

Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Παπανδρέου «ενημέρωσε τον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε τη σημασία της ψύχραιμης στάσης».
 
Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις

 
Στο μεταξύ, ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς» έχει αρχίσει ήδη έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα συνεχίζει να αναπτύσσει τη φιλολογία της έντασης. «Δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά, δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. 

Ads

Για τις έρευνες στη Μεσόγειο, ο κ. Αρίντς επισήμανε ότι «δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία, για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

Ακόμη, ο κ. Αρίντς σημείωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της» και συνέχισε: «Το λάθος αυτό είναι το εξής: Το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί, ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών, του Πανεπιστημίου 9ης Ιουλίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το «Πιρί Ρεΐς», το πλοίο άρχισε έρευνες στις 16:30 το απόγευμα. Ο κ. Μπενλί δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο, τονίζοντας «δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απηύθυνε νέα έκκληση στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που ενδέχεται να εξευρεθούν με την εν εξελίξει ερευνητική γεώτρηση, απηύθυνε. 

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και ενέργειες στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις τουρκικές αντιδράσεις και λαμβάνει πολιτικά και διπλωματικά μέτρα προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. 

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τη λεγόμενη πρότασή του επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται. Τα όσα προτείνει ο κ. Ερογλου εκ των πραγμάτων δεν ισχύουν, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.