Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis».

Ads

Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Κύπρο, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ». Συζήτησαν επιπλέον για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αλλά και για τις απειλές της Τουρκίας, αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

«Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της» εκτίμησε από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, διαμηνύοντας και πάλι ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Αγκυρα προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας παραβιάζει διά της βίας των όπλων την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα από το 1974.

Ads

«Είναι φανερό ότι η Τουρκία επειδή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, προκαλεί ένταση. Αυτό όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες και το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια των επαφών του προέδρου Χριστόφια, εδώ στη Νέα Υόρκη» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, βρήκε υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το «αναφαίρετο δικαίωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ.

Νοτιοδυτικά της Πάφου το Piri Reis

Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis». Από την πορεία που έχει χαράξει φαίνεται πως έχει κατεύθυνση προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας -όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις, πήρε νότια πορεία ακολουθώντας πορεία ανάλογη της διαμόρφωσης των ακτών της Κύπρου.

 
Διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου και εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Δημοκρατίας. Από νωρίς τη Δευτέρα, συνεχίζει από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 – 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι για την ώρα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

Πάντως από πλευράς Τουρκίας, ανακοινώθηκε ότι σήμερα ξεκινούν οι τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. «Το ερευνητικό πλοίο πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες», δήλωσε στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Χουσεΐν Αβνί Μπενλί.