Ακόμα μια γερμανική εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο ερευνών για παράνομες χρηματοδοτήσεις σε ξένες χώρες προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια – χρυσάφι. Αυτή τη φορά, πρόκειται για την κραταιά Deutsche Telecom, η οποία κατέχει το 30% και το management του δικού μας ΟΤΕ, η οποία ελέγχεται για χρηματισμό που φέρεται να διοχέτευσε σε αξιωματούχους των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου. Μεταξύ των εμπλεκομένων για δωροδοκίες συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Ρενέ Ομπερμαν.

Ads

Επί τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ ερευνούν τη δραστηριότητα της Deutsche Telekom στο Μαυροβούνιο και στην ΠΓΔΜ ενώ στις έρευνες έχει εμπλακεί πλέον και η εισαγγελία της Βόννης, μετά από αμερικανικό αίτημα. Η Deutsche Telekom είχε δραστηριοποιηθεί σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της θυγατρικής επιχείρησης στην Ουγγαρία, Magyar Telekom. Το 2006 ο τότε επικεφαλής της Magyar Telekom, Ελέκ Στράουμπ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σκανδάλων.

Η εισαγγελία της Βόννης ερευνά τις δραστηριότητες οκτώ κορυφαίων στελεχών της γερμανικής Telekom, μεταξύ αυτών και του διευθύνοντος συμβούλου Ρενέ Όμπερμαν, ο οποίος χθες δήλωσε πως «Η D.Τ. δεν ανέχεται διαφθορά σε κανέναν τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων», ενώ αντικρούει ως λανθασμένες τις κατηγορίες των εισαγγελικών αρχών. Ωστόσο Εισαγγελία και Αστυνομία, στις 31 Αυγούστου 2010, έκαναν έφοδο στο σπίτι του Ρενέ Ομπερμαν απ’ όπου κατασχέθηκε πλήθος υλικού, ενώ η εισαγγελία σήμερα επιβεβαίωσε ότι σε βάρος του καθώς και κατά άλλων προσώπων «υφίσταται μια αρχική υποψία ύστερα από το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ».

Το 2001, η DT επεκτάθηκε και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επενδύοντας περίπου 700 εκ. ευρώ για να απορροφήσει την τοπική MakTel και να γίνει κυρίαρχος στην αγορά τηλεπικοινωνιών της χώρας. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Telekom στα Σκόπια, Σίμε Γκρούεφσκι, η επένδυση επιτεύχθηκε μετά από παροχή μαύρου χρήματος. «Όλες οι κυβερνήσεις (στα Σκόπια) επωφελήθηκαν από την Telekom, γιατί μέσω της εταιρείας αυτής ξεπλύθηκε πολύ χρήμα… Οι έρευνες θα δείξουν ποιός και τι ακριβώς κέρδισε από αυτή την ιστορία…», έχει πει ο Σίμε Γκρούεφσκι.

Ads

Στα Σκόπια οι έρευνες επικεντρώνονται σε έξι υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης όπου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, χρήματα μεταφέρθηκαν από εταιρείες συμβούλων σε ειδικούς λογαριασμούς στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Ο εισαγγελέας Γιαν βαν Ρόσουμ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ, μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων με ποσό μεγαλύτερο των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για επτά εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για «αλλότριους σκοπούς» στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και στο Μαυροβούνιο.

Όσο για τις δραστηριότητες του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στην Ελλάδα, όπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η σημερινή Ελευθεροτυπία «ως προς τον ΟΤΕ, οι κυβερνώντες ποιούν την νήσσαν. Το ΠΑΣΟΚ που θα ανέστρεφε την πώληση του ΟΤΕ στην D.Τ., και που είχε καταγγείλει ως «ληστρικό» το sharehold agrement που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνθηκολόγησε πλήρως. Μπορεί μάλιστα και να πουλήσει στην D.Τ. και το υπόλοιπο 20% που ελέγχει στον ΟΤΕ. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο τότε αρμόδιος υπουργός Ν. Σηφουνάκης με στόμφο είχε αναγγείλει ότι η D.Τ. δεν θα διωχθεί από τον ΟΤΕ, λόγω δημοσιονομικής δυσπραγίας!»

*Στη φωτογραφία ο Ρενέ Όμπερμαν