Ζοφερή η εικόνα για την κρίση εμπιστοσύνης που παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι ανά τον πλανήτη προς τις δημοκρατίες, αλλά και τους θεσμούς των κρατών τους.

Ads

Έρευνα που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά τον έλεγχο της διακυβέρνησης, αποκαλύπτει τις διαστάσεις του σκεπτικισμού των ψηφοφόρων απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς του κράτους, καθώς πρόκειται φέτος για μια χρονιά που όπως σημειώνει το Reuters, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εκλογές.

Η έκθεση από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (IDEA) είναι αποκαλυπτική για την πορεία της υγείας πολλών δημοκρατιών ανά τον πλανήτη.

Τ0 2024, θα βρεθούν στις κάλπες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Βρετανία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιανουαρίου 2024 και ερωτήθηκαν περίπου 1.500 άτομα από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων (Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Ιράκ, Ιταλία, Λίβανος, Λιθουανία, Πακιστάν, Ρουμανία, Σενεγάλη, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Τανζανία).

Οι αποκαλύψεις της έρευνας

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι ψηφοφόροι σε 11 από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στο δείγμα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας, κάτω από τους μισούς πίστευαν ότι οι πιο πρόσφατες εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι ψηφοφόροι στη Δανία πίστευαν ότι τα δικαστήρια «πάντα» ή «συχνά» παρείχαν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Σε 8 από τις 19 χώρες, περισσότεροι άνθρωποι είχαν θετική άποψη για «έναν ισχυρό ηγέτη που δεν χρειάζεται να ασχολείται με το Κοινοβούλιο ή τις εκλογές», έναντι εκείνων που έβλεπαν δυσοίωνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 47% των ερωτηθέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα έχει αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες.

Καταπολέμηση της κουλτούρας παραπληροφόρησης

Σχετικά με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, ενδεχομένως να αποφέρουν μεγάλα οφέλη για την ακροδεξιά και να επηρεάσει δραστικά τόσο την πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τα μέτρα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ήδη, τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης την ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

«Οι δημοκρατίες πρέπει να ανταποκριθούν στον σκεπτικισμό των πολιτών τους, βελτιώνοντας τη διακυβέρνηση και καταπολεμώντας την αυξανόμενη κουλτούρα της παραπληροφόρησης που έχει προωθήσει ψευδείς κατηγορίες εναντίον αξιόπιστων εκλογών», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του IDEA Kevin Casas-Zamora.