Σχεδόν ένας στους πέντε νέους Αμερικανούς θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα είναι μύθος. Αυτό δείχνει μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον Economist και τη διεθνή εταιρεία YouGov.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Economist, περίπου το 20% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-29 ετών, πιστεύει πως το Ολοκαύτωμα είναι μύθος, σε σύγκριση με το 8% των ατόμων ηλικίας 30-44.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως υπάρχει και ένα ποσοστό (30%) νέων Αμερικανών που δήλωσαν ότι «δεν γνωρίζουν» αν το Ολοκαύτωμα είναι μύθος.

Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλη εξουσία στην Αμερική, με τους νέους να έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να πιστεύουν κάτι τέτοιο (28% έναντι 6%) σε σχέση με τους ηλικιωμένους, 65 ετών και άνω.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πενσυλβάνια / Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου μετά τις αντιδράσεις για τη διαχείριση του αντισημιτισμού

Γιατί όμως οι νέοι Αμερικανοί υιοθετούν τέτοιου είδους απόψεις; «Ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το επίπεδο εκπαίδευσης δεν φαίνεται να είναι ο ένοχος. Στη δημοσκόπησή μας, το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος είναι παρόμοιο σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης», επισημαίνει ο Economist.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει μια έρευνα του 2022, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί κάτω των 30 ετών είναι περίπου το ίδιο πιθανό να εμπιστευτούν τις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από τους εθνικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Πιο πρόσφατα, το Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 32% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών λαμβάνει τις ειδήσεις του από το TikTok. Οι ιστότοποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτοι με θεωρίες συνωμοσίας, ενώ έρευνες έχουν διαπιστώσει ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των ποσοστών χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της υιοθέτησης θεωριών συνομωσίας.

Σε μια πρόσφατη έρευνα της Generation Lab, μιας εταιρείας πληροφοριών δεδομένων, οι νέοι ενήλικες που χρησιμοποιούσαν το TikTok είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αντισημιτικές πεποιθήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε πως το 27% των μαύρων ερωτηθέντων και το 19% των ισπανόφωνων πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολική δύναμη στην Αμερική. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το σίγουρο είναι πως η δημοσκόπηση προκαλεί ανησυχία.