Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Λιζ Μαγκίλ, η οποία δέχθηκε πυρά για τη στάση της σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη, υπέβαλε την παραίτησή της.

Ads

Η Μαγκίλ ήταν μεταξύ των προέδρων πανεπιστημίων που δέχθηκαν έντονη κριτική αφού κατέθεσαν σε ακρόαση στο Κογκρέσο την Τρίτη σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Η ίδια συμφώνησε να παραμείνει μέχρι να διοριστεί προσωρινός πρόεδρος, δήλωσε το Σάββατο ο Σκοτ Μποκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου με έδρα τη Φιλαδέλφεια, σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του πανεπιστημίου. Ο Μποκ υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.

«Γράφω για να μοιραστώ ότι η πρόεδρος Λιζ Μαγκίλ υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια», ανέφερε ο Μποκ στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο. Η Μαγκίλ θα παραμείνει μόνιμο μέλος ΔΕΠ στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου, δήλωσε ο Μποκ.

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μαγκίλ, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κλόντιν Γκέι και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης Σάλι Κόρνμπλαθ, κατέθεσαν ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την Τρίτη.

Καθώς προσπαθούσαν γενικότερα να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου, αρνήθηκαν να δώσουν μια οριστική απάντηση στην ερώτηση της Ρεπουμπλικανής αντιπροσώπου Elise Stefanik σχετικά με το αν το κάλεσμα για γενοκτονία των Εβραίων θα παραβίαζε τους κώδικες συμπεριφοράς των σχολείων τους σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση.

Οι εκκλήσεις για τις παραιτήσεις τους αυξήθηκαν μετά την εν λόγω κατάθεση.

Εβραίοι φοιτητές, οικογένειες και απόφοιτοι έχουν κατηγορήσει τα σχολεία ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό, ιδίως σε δηλώσεις φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών, μετά την επίθεση της ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα. Η επίθεση αυτή προκάλεσε βέβαια μια μαζική αντεπίθεση του Ισραήλ που άφησε πίσω της περισσότερους από 17.700 Παλαιστίνιους νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τα αντισημιτικά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά περίπου 400% τις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-Defamation League.

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι κατά τους δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, τα περιστατικά με κίνητρο την ισλαμοφοβία και την προκατάληψη κατά των Παλαιστινίων και των Αράβων αυξήθηκαν κατά 172% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Eyal Yakoby, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος έχει μηνύσει το σχολείο ισχυριζόμενος ανεπαρκή ανταπόκριση στον αντισημιτισμό, δήλωσε στο CNN ότι η παραίτηση της Μαγκίμ ήταν ένα βήμα προς μια ευρύτερη αλλαγή στο πανεπιστήμιο.

«Αυτό ήταν κάτι για το οποίο εγώ και πολλοί απόφοιτοι και συμφοιτητές, γονείς εργαζόμασταν για αρκετό καιρό … (αλλά) αυτό είναι απλώς το πρώτο ντόμινο σε μια κουλτούρα για πολλούς ανώτερους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μποκ, που επέτρεψαν να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Γιάκομπι.