Στη Λιβύη αναμένεται να φτάσει επιτροπή του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα και από τις συγκρούσεις των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις που ξεκίνησαν το Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, λιβυκή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Βενεζουέλα για ειρηνευτικές διαβουλεύσεις τη λήξη του πολέμου

Ads

Την ειρηνική λήξη του πολέμου στη Λιβύη διαβουλεύεται στη Βενεζουέλα επίσημη αντιπροσωπεία της λιβυκής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες ενώ στην ίδια τη Λιβύη αναμένεται η άφιξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ που θα διερευνήσουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τους 3 επιθεωρητές που θα διερευνήσουν τις σχετικές καταγγελίες, ακόμη και αυτές που ισχυρίζεται το καθεστώς της χώρας ότι διεπράχθησαν από τους αντάρτες και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο προτεραιότητα των επιθεωρητών είναι να διερευνήσουν τις παραβιάσεις που φέρονται ότι διέπραξαν οι κανταφικές δυνάμεις εναντίον των αντιφρονούντων.

Υπάρχουν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, αξιόπιστες αναφορές που καταγγέλλουν τη κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι για εξαφανίσεις αντικαθεστωτικών, βασανιστήρια εις βάρος τους ακόμη και για δολοφονίες. Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι, είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου πως «αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη ίσως να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ads

Οι τελευταίες αναφορές που θα εξεταστούν από τον ΟΗΕ θα είναι ο βομβαρδισμός, από τις δυνάμεις του Καντάφι, της πόλης Μισράτα όπου πολλοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το πόρισμα των επιθεωρητών θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο τη Χάγης να διερευνήσει το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου από τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι.

Χθες, τουλάχιστον άλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυραυλικών επιθέσεων εναντίον του λιμανιού της Μισράτα, σημείο σύνδεσης με το προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη. Η πόλη είναι αποκλεισμένη εδώ και 2 μήνες από τις κυβερνητικές δυνάμεις με μεγάλο μέρος της να είναι χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι συνεχείς πυροβολισμοί των ακροβολιστών καθιστούν απαγορευτική την έξοδο πολλών κατοίκων από τα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 νεκρούς από τις συγκρούσεις, ενώ πλοία μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες και ιατροφαρμακευτικό υλικό στα νοσοκομεία της Βεγγάζης, την ώρα που οι επιχειρήσεις των Νατοϊοκών δυνάμεων, για την προστασία των αμάχων έπειτα και από ψήφισμα του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζονται από αέρος με τη Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου να εξακολουθεί να εκφράζει τη δυσαρέσκεια της στη διεξαγωγή των δυτικών επιχειρήσεων.