Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ακόμη ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε μπλοκάρει μυστικά τις προσπάθειες της ΕΕ για προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Ads

Στα εν λόγω δημοσιεύματα, που επικαλούνται σχετικά έγγραφα της γερμανικής διπλωματίας και έρχονται την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισίον για την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, αναφέρεται πως πριν από σχεδόν 19 χρόνια είχε συσταθεί μια ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξετάσει τον κώδικα δεοντολογίας στην Ένωση σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων.

Στόχος της ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα εμποδίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δρουν το ένα εναντίον του άλλου, προσελκύοντας τις πολυεθνικές εταιρείες μέσω της δυνατότητας της φοροαποφυγής.

Όπως αναφέρει το NDR, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας,  μια ομάδα χωρών αξιοποίησαν τις θέσεις που είχαν στην Επιτροπή για να μπλοκάρουν μια συντονισμένη δράση της ΕΕ και να προστατεύσουν τα δικά τους φορολογικά καθεστώτα. “Επικεφαλής” αυτής της ομάδας ήταν το Λουξεμβούργο, επί πρωθυπουργίας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1995 – 2013).

Ads

Ο Guardian, που συνεργάστηκε με το γερμανικό δίκτυο για τη σχετική δημοσίευση, αναφέρει πως χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επικαλούμενες την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιτροπής, είχαν ζητήσει να λαμβάνονται αποφάσεις βάσει πλειοψηφίας και να μην απαιτείται ομοφωνία.

Συνεχίζοντας στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως και το “οικονομικό θαύμα” που πέτυχε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργου, οφειλόταν στις υπόγειες συμφωνίες που έκανε με πολυεθνικές εταιρείες προσφέροντας τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές μέσω πολύπλοκων φορολογικών δομών. Ήταν η υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί από τα LuxLeaks το 2014.

Καταλήγοντας αναφέρεται: “Το τελευταίο διάστημα ο Γιούνκερ έχει αγωνιστεί σκληρά για την ενίσχυση της φορολογικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών. Όμως και οι τελευταίες διαρροές εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα για το εάν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις”.