Δεκάδες παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο, έπειτα από δύο επιθέσεις με χημικά αέρια σε σχολεία θηλέων του Αφγανιστάν. Τα αέρια πιστεύεται ότι ήταν δηλητηριώδη, αν και αυτό δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Ads

Τριάντα κορίτσια από την πόλη Κουντούζ και έξι από την Καμπούλ εισήχθησαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ενώ ο αριθμός των κοριτσιών που προσκομίζονται προληπτικά στο νοσοκομείο συνεχώς αυξάνεται.

Ένα από τα κορίτσια που αρρώστησε στην Κουντούζ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι είδε έναν άνδρα, που φορούσε μαύρα ρούχα και είχε καλυμμένο το στόμα και τη μύτη του με ένα πανί, να πετάει ένα μπουκάλι κοντά στο σχολείο. Σύμφωνα με το κορίτσι το μπουκάλι ανέδυε ένα αέριο που μύριζε.

Αυτές οι επιθέσεις είναι οι τελευταίες μίας σειράς παρόμοιων περιστατικών με ύποπτα αέρια, που οι αρχές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Τρεις επιθέσεις, που πιστεύεται ότι έγιναν με δηλητηριώδη αέρια, έχουν σημειωθεί στην Κουντούζ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 22 κορίτσια και 3 δάσκαλοι αρρώστησαν όταν δέχθηκαν παρόμοια επίθεση στο σχολείο τους.

Ads

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις. Στο παρελθόν Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τους Ταλιμπάν, όμως εκείνοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση και έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις.