«Το μνημόνιο λήγει το 2013», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας ότι η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου που προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συμφωνία του Eurogroup θα συνοδευτεί και από επιμήκυνση εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας και της λιτότητας που αυτό επιβάλλει. Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται ότι τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης μπορούν να αποπληρωθούν έως το 2024 αντί το Μαΐου του 2015 που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο.

Ads

Η επιμήκυνση αποφασίστηκε μετά από σχετική εισήγηση της Κομισιόν και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου η περίοδος αποπληρωμής να ευθυγραμμιστεί με εκείνη που αποφασίστηκε χθες για την Ιρλανδία. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως Ελλάδα δεν είχε θέσει ποτέ πολιτικά το ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία σε επίπεδο Eurogroup, ωστόσο, η χθεσινή πολιτική συμφωνία για την Ιρλανδία έδωσε στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να επεκτείνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει.

«Τόσο για λόγους ίσης μεταχείρισης, αλλά και ως μήνυμα στις αγορές η Ελλάδα εναρμονίζεται με Ιρλανδία. Αυτό έγινε αποδεκτό από όλους, ακόμα και από αυτούς που είχαν δυσκολία να το αποδεχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός τόνισε πως το κατά πόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής αφορά στα υπόλοιπα των 110 δισ. ευρώ που δεν έχουμε ακόμη εκταμιεύσει ή το σύνολο του ποσού είναι τεχνική συζήτηση. Ο ίδιος εκτίμησε πως θα ισχύσει από την επόμενη δόση και όχι από τις τρεις προηγούμενες. Με το καθεστώς επιμήκυνσης οι δόσεις θα αποπληρώνονται έως τα έτη 2021-2024 ανάλογα με το τρίμηνο κατά το οποίο ξεκίνησε η εκταμίευση του ποσού (2010-2013).

«Αυτή τη στιγμή ότι έχουμε δανειστεί το έχουμε δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%», τόνισε, προσθέτοντας πως η επιμήκυνση αλλάζει το επιτόκιο από 5,5% σταθερό στο 5,8%, ενώ εάν παραμείνει κυμαινόμενο αυξάνεται από το 4% στο 4,30- 4,50%. «Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ανοίγει τον δρόμο προς τις αγορές καθώς αίρει τις επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει στις αγορές ακόμη και το 2011.

Ads

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Τομάσο Σκιόπα, σημείωσε πως «το πιο δύσκολο κομμάτι για την ελληνική οικονομία τώρα αρχίζει». Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Σκιόπα ανέφερε ότι οι τελευταίοι εννέα μήνες δεν ήταν δραματικοί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει.

Eurogroup: Ευθυγράμμιση της περιόδου αποπληρωμής ελληνικού και ιρλανδικού δανείου

Στο κείμενο που εξέδωσε μετά το πέρας της συνεδρίασής του, το Eurogroup αναφέρει πως θα εξετάσει τάχιστα την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN στις 7 Δεκεμβρίου.

Η Κομισιόν θα πρέπει να διευκρινίσει τις επόμενες ημέρες είναι εάν η επιμήκυνση αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας ή αφορά τις δόσεις που θα λάβει από εδώ και πέρα, όπως σημείωσε άλλωστε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη σε δύο δόσεις ποσό 29 δισ. ευρώ, ενώ η τρίτη δόση που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2011 ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν τα 38 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2015 ή εάν και αυτά θα επιμηκυνθούν μέχρι το 2021.

Η Ελλάδα έφτασε σ’ αυτή την εξέλιξη διότι οι εταίροι και το ΔΝΤ αποφάσισαν να δώσουν στην Ιρλανδία συνολικά 11 χρόνια, δηλαδή 4 περίοδος δανειοδότησης και 7 χρόνια περίοδος αποπληρωμής. Στην Ελλάδα τον Μάιο είχε πάρει 5 χρόνια, εκ των οποίων τα δύο ήταν αποπληρωμής και τα τρία δανειοδότησης.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «στο κείμενο της απόφασης για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας, υπάρχει ειδική αναφορά για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ανάγκη εναρμονισμού του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα φθάσει στα 11 έτη». Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν υπογράμμισε πως «η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου θα σκοτώσει κάθε αμφιβολία για το εάν η Ελλάδα μπορεί ή όχι να αποπληρώσει τα δάνειά της».

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ. «Είστε ένας λαός έξυπνος που ξέρετε ότι μπορείτε, παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζετε, να τα καταφέρετε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε δύσκολη τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και αναφερθείς στις αποφάσεις που ελήφθησαν, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έπρεπε να προχωρήσουμε» και ότι «δεν μπορούσαμε να περιμένουμε».

Δείτε επίσης: Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για την επιμήκυνση του δανείου