Τη διοίκηση της ISAF στο Αφγανιστάν θα αναλάβει μόλις διοριστεί από τη Γερουσία ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διεύθυνσης, ύστερα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να απαλλάξει από τα καθήκοντά του χθες τον Στάνλευ Μακ Κρίσταλ από τη θέση του Ανώτατου Διοικητή των Αμερικανικών και Συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Προσωρινά καθήκοντα διοικητή, μέχρι τον επίσημο διορισμό του Πετρέους, αναλαμβάνει ο Βρετανός υποστράτηγος Νικ Πάρκερ.

Ads

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Στάνλευ Μακρίσταλ, δεν σημαίνει αλλαγή της πολιτικής στον εκεί πόλεμο των ΗΠΑ, που βρίσκεται στον ένατο χρόνο διεξαγωγής του, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτες οι πρακτικές αλλαγές με την αναρρίχηση του Πετρέους στην θέση του Ανώτατου Διοικητή.

Η επιλογή του Ντέιβιντ Πετρέους έγινε δεκτή με μάλλον θετικά σχόλια από το Αφγανιστάν και τους συμμάχους των ΗΠΑ και δημιούργησε ελπίδες ότι θα έχει και αντίκτυπο στην προσπάθεια για καταπολέμηση των ανταρτικών ομάδων στη χώρα. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια για πλήρη αλλαγή πολιτικής είναι ασφυκτικά ενώ μία εντελώς νέα στρατηγική θα έδινε ένα μήνυμα συνεχών μεταπτώσεων. Πρόκειται άλλωστε για τον τρίτο αρχηγό σε 13 μήνες.

«Πάντα έλεγα ότι το Αφγανιστάν θα είναι ο σκληρότερος πόλεμος» έλεγε ο στρατηγός Πετρέους στα τέλη του 2008, λίγο μετά την παρέμβασή του στο μέτωπο του Ιράκ όπου η αποτυχημένη στρατηγική είχε φέρει σε ανυπόφορη θέση στρατιωτικούς και πολιτικούς των ΗΠΑ. Ο στρατηγός Πετρέους ήταν ο άμεσος ανώτερος του Στάνλεϊ Μακρίσταλ, αναπτύσσοντας τις στρατηγικές που εφάρμοζε στην πράξη ο αποπεμφθείς στρατηγός. Πλέον, θα είναι ο ίδιος άμεσα υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία της στρατηγικής, κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει την φήμη που έχτισε στο Ιράκ, γράφουν στο σημερινό τους άρθρο οι The New York Times.

Ads

Ο προικισμένος με επικοινωνιακή γοητεία 57χρονος Πετρέους κατάφερε να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα για τις ΗΠΑ στο Ιράκ όχι μόνο με το να επιτύχει να αποσταλούν άλλοι 30.000 στρατιώτες στη χώρα αλλά και με το να κλείσει συμφωνία με εξεγερμένους ηγέτες που κατά την προηγούμενη τετραετία σκότωναν Αμερικανούς στρατιώτες. Επιπλέον, ο Πετρέους καθησύχαζε ο ίδιος προσωπικά τους πολιτικούς των ΗΠΑ και τον ίδιο τον τότε πρόεδρο George W.Bush, αφού είχε άλλωστε κατευθείαν γραμμή με τον Λευκό Οίκο, προνόμιο που ο Μπαράκ Ομπάμα κατάργησε.

Το Αφγανιστάν όμως, είναι μια διαφορετική χώρα με διαφορετικό πόλεμο. Ενώ το Ιράκ είναι μια αστική χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο με μορφωμένη μέση τάξη, το Αφγανιστάν είναι μια σακατεμένη χώρα με τον κοινωνικό ιστό και τις υποδομές της χώρας να είναι διαλυμένα μετά από 30 χρόνια πολέμου. Στο Αφγανιστάν, η αντίσταση δεν σημειώνεται στις πόλεις, όπως γινόταν στο Ιράκ, αλλά στις ερήμους και τα βουνά.

Αυτή τη στιγμή, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εξελίσσεται άσχημα για τις ΗΠΑ, απ’ όλες τις απόψεις: η στρατιωτική επιχείρηση στην στρατηγικής σημασίας πόλη Κανταχάρ αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τους Αφγανούς, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κρίνεται ασταθής και απρόβλεπτος για τις ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν μάχονται πιο μανιασμένα από ποτέ. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών των ΗΠΑ βρίσκεται σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001, οι επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν συνεχίζονται χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν είναι πάντα στη πλευρά των συμμαχικών και, μεταξύ πολλών άλλων, η εκπαίδευση του αφγανικού στρατού προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Για να αλλάξει την κατάσταση, ο Πετρέους θα πρέπει να συνεχίσει την στρατηγική που εφάρμοζε μέσω του Μακρίσταλ: προστασία των πολιτών, απομάκρυνσή τους από τους αντάρτες και προσέλκυση της υποστήριξης του λαού ενώ πλήττονται ανελέητα οι εχθροί. Πιθανότατα θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ότι και στο Ιράκ: να δελεάσει δηλαδή τους αντάρτες για να αφήσουν τα όπλα, με υποσχέσεις εργασίας και ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να κλείσει συμφωνίες με τους ηγέτες των Ταλιμπάν αλλά και τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν. Όπως το έθεσε ένας συνεργάτης του Πετρέους στο Ιράκ, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο Αφγανιστάν: «Η πολιτική μας είναι να κάνουμε όλους να νιώσουν ασφαλέστεροι, να συμφιλιωθούμε με όσους έχουν τη διάθεση, και να σκοτωθούν όσοι είναι απαραίτητο να σκοτωθούν».

Νέο συμβόλαιο υπέγραψε η CIA με την πρώην Blackwater

Νέο συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε η CIA με την διαβόητη πρώην Blackwater Worldwide και νυν Xe Services, για την προστασία των εγκαταστάσεών της στο Αφγανιστάν, όπως αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμα της η Washington Post. Το συμβόλαιο «αφορά την παροχή υπηρεσιών προστασίας και ασφαλείας σε διάφορες περιοχές» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η CIA επέλεξε εκ νέου την εταιρεία εις βάρος της οποίας έχουν διατυπωθεί πληθώρα κατηγοριών, από δολοφονίες αμάχων έως φοροδιαφυγή, ειδικά από τη στιγμή που δύο άλλες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, η Triple Canopy και η DynCorp International, ήταν υποψήφιες για την ανάληψη του συμβολαίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέγραψε την περασμένη βδομάδα με μια θυγατρική της αμφιλεγόμενης εταιρείας Xe συμβόλαιο ύψους 120 .000.000 δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών προστασίας στο Αφγανιστάν. Η συμφωνία προβλέπει ότι η US Training Center θα παράσχει τις υπηρεσίες της για διάστημα 18 μηνών στα αμερικανικά προξενεία της Χεράτ και του Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Η Blackwater μετονομάσθηκε σε Xe Services μετά το ξέσπασμα των σκανδάλων για δολοφονίες πολιτών στο Ιράκ, και ιδιαίτερα μετά το περιστατικό στην πόλη Νισούρ όπου δολοφονήθηκαν 17 ιρακινοί πολίτες τον Σεπτέμβριο 2007. Η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε από την εταιρεία το καθεστώς διπλωματικής ασυλίας τον περασμένο Μάιο. Ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών διέταξε τότε την απέλαση 250 πρώην εργαζομένων της Blackwater που βρίσκονταν στο Ιράκ μετά το περιστατικό.

Η δε ιρακινή κυβέρνηση είχε αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της Blackwater, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που χρησιμοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ, τα συμβόλαια της οποίας ήταν ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η εταιρεία έχασε το συμβόλαιο προστασίας των αμερικανών διπλωματών στη Βαγδάτη τον Μάιο 2009.