Η απομάκρυνση του Αμερικανού στρατηγού Μακρίσταλ, επικεφαλής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα σήμερα, είχε προηγηθεί συνάντηση του Στρατηγού με τον Αμερικανό πρόεδρο, από την οποία ο Στάνλεϊ Μακρίσταλ αποχώρησε χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Ads

Τη θέση του στρατηγού Μακρίσταλ αναλαμβάνει ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Ιράκ. Προσωρινά την ηγεσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αναλαμβάνει ο Βρετανός στρατηγός Νικ Πάρκερ, μέχρι να επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο η τοποθέτηση του στρατηγού Πετρέους στη θέση αυτή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται στο Αφγανιστάν και ζήτησε από την αμερικανική αποστολή εκεί ενότητα. «Ο πόλεμος είναι σοβαρότερος από οποιονδήποτε άνδρα ή γυναίκα, είτε ιδιώτη είτε στρατηγό είτε πρόεδρο. Και όσο δύσκολο και εάν είναι να χάσουμε τον στρατηγό Μακρίσταλ πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για την εθνική μας ασφάλεια» υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απομάκρυνση, ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει ότι «είναι η σωστή ενέργεια για την αποστολή μας στο Αφγανιστάν, για το στρατιωτικό μας και για τη χώρα μας». Σύμφωνα με τον Ομπάμα, οι δηλώσεις του στρατηγού στο περιοδικό Rolling Stone υπονόμευσαν τον έλεγχο των πολιτικών στις ένοπλες δυνάμεις και δεν άρμοζαν με τα κριτήρια που πρέπει να έχει ένας στρατηγός.

Ads

Καταλήγοντας, και αφού εξήρε την στρατιωτική καριέρα του στρατηγού Μακρίσταλ, ο κ.Ομπάμα επισήμανε ότι η απομάκρυνσή του δεν σχετίζεται ουδόλως με τις «προσωπικές ύβρεις» του στρατηγού κατά ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει αμετάβλητη την προσέγγισή του στο θέμα του Αφγανιστάν, παρά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα για αντικατάσταση του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ κλήθηκε στο Λευκό Οίκο να δώσει εξηγήσεις, ύστερα από απαξιωτικές του δηλώσεις στο περιοδικό Rolling Stone. Στο σχετικό δημοσίευμα, ο Μακρίσταλ, επικεφαλής της διεθνούς δύναμης του Αφγανιστάν, μίλησε απαξιωτικά για τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και για άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς. Ο Μακρίσταλ μίλησε επίσης περιφρονητικά για τη διακυβέρνηση Ομπάμα, αλλά και την στρατηγική της στο Αφγανιστάν.