Τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμα για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας.

Ads

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ προειδοποίησε, όπως μεταδίδει ο Independent ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα πρέπει να επιστρατευθεί εάν ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη και ότι η διαδικασία στρατολόγησης πολύ μεγαλύτερων εφεδρικών δυνάμεων θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τώρα από τις κυβερνήσεις.

Ο ναύαρχος Μπάουερ προεδρεύει της επιτροπής των αρχηγών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων της συμμαχίας και μιλούσε μετά από συνεδρίαση της επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς (οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε.

Ads

«Αλλά η συζήτηση είναι πολύ ευρύτερη. Είναι επίσης η βιομηχανική βάση αλλά και οι άνθρωποι που πρέπει να καταλάβουν ότι παίζουν ρόλο».

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί «ότι δεν είναι όλα προβλέψιμα και ότι δεν θα είναι όλα καλά τα επόμενα 20 χρόνια».

Μια ημέρα νωρίτερα, ο κορυφαίος αξιωματούχος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συμμαχία χρειάζεται έναν «μετασχηματισμό» των τακτικών μάχηςκαι ζήτησε από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη Δύση να προετοιμαστούν για μια εποχή στην οποία τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής πολέμου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι κυβερνήσεις και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο σκέψης τους σε «μια εποχή στην οποία όλα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, μια εποχή στην οποία πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο, μια εποχή στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποτελεσματικότητα προκειμένου να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί», είπε.