Σε συμφωνία κατέληξαν Πιόνγιανγκ και Σεούλ για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί στον πόλεμο του 1950-53, μετά από διμερείς συνομιλίες. Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι επανενώσεις να γίνουν προς το τέλος του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα θα λάβουν χώρα μεταξύ 20 και 25 Φεβρουαρίου στο όρος Κουμπάνγκ, λίγο βορειότερα της ενδοκορεατικής μεθορίου.

Ads

 
Η συμφωνία συνάπτεται μετά την αιφνίδια διακοπή των συναντήσεων αυτών από την Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξή τους. Κατά τις συνομιλίες πάντως υπήρχε ένταση λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων που ετοιμάζουν Νότιος Κορέα και ΗΠΑ.
 
Η Βόρειος Κορέα φέρεται να ασκεί πιέσεις για την ακύρωσή τους. Πάντως μετά τη συμφωνία για την επανένωση των οικογενειών, νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι επανέλαβαν πως τα στρατιωτικά γυμνάσια θα προχωρήσουν κανονικά.
 
Σε προηγούμενες τελετές επανένωσης που έχουν γίνει και στο παρελθόν, σε μέλη χωρισμένων οικογενειών έχει επιτραπεί να συναντηθούν για λίγα λεπτά πριν επιστρέψουν εκατέρωθεν του συνόρου.