Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε σήμερα το δρόμο για την επανεξέταση της θανατικής ποινής που είχε επιβληθεί στον Μουμία Αμπού Τζαμάλ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού στη Φιλαδέλφεια πριν από 30 χρόνια.

Ads

Οι δικαστές επικύρωσαν μια απόφαση αμερικανικού εφετείου που είχε κρίνει ότι ο Αμπού Τζαμάλ δικαιούται μια νέα ακρόαση επί της ποινής του επειδή στην πρώτη δίκη του είχαν δοθεί λανθασμένες οδηγίες στους ενόρκους.

Ο 58χρονος Αμπού Τζαμάλ, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, καταδικάστηκε σε θάνατο το 1982 για τη δολοφονία του λευκού αστυνομικού Ντάνιελ Φόκνερ, στις 9 Δεκεμβρίου 1981. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε αφού είχε σταματήσει τον αδελφό του Αμπού Τζαμάλ για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ο Αμπού Τζαμάλ, που εκείνη την εποχή εργαζόταν ως οδηγός ταξί, συνελήφθη στο σημείο και οι αστυνομικοί βρήκαν ένα περίστροφο και πέντε κάλυκες.

Η ενοχή του έχει επικυρωθεί από τα δικαστήρια και δεν εξετάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο ασχολήθηκε μόνο με το θέμα της ποινής του. Η εκτέλεση του Αμπού Τζαμάλ έχει αναβληθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει «ρατσιστικό» το δικαστικό σύστημα.

Ads

Το εφετείο είχε κρίνει ότι οι οδηγίες που δόθηκαν στους ενόρκους τους οδήγησαν να πιστέψουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ τους ομοφωνία προκειμένου να χορηγήσουν ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο, κάτι που δεν θα τους υποχρέωνε να του επιβάλουν την θανατική ποινή. Οι εισαγγελικές αρχές προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα χωρίς καν να το εξετάσουν.