Ο πολιτικός κόσμος της Κυπριακής Δημοκρατίας αντέδρασε στην ανάρτηση της Ολλανδής βουλευτή Λιάν Ντε Χάαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα κατεχόμενα για ανεπίσημη συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό «Τουρισμού». Η επίσκεψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνου Πετρίδη, του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της Κύπρου.

Ads

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Ντεν Χάαν, είχε μια «άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού της Βόρειας Κύπρου. Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, μιλήσαμε για τον τουρισμό στη Βόρεια Κύπρο και πόσο δύσκολο είναι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid. #TΔΒΚ #Κύπρος».

«Ανεπίσημα μιλώντας, είστε ντροπή για τον θεσμό που εκπροσωπείτε, την επίσημη πολιτική του και τις ευρωπαϊκές αξίες. Υποστηρίζετε την εθνοκάθαρση και την κατοχή», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, παραθέτοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τη σχετική ανάρτηση της Ολλανδής βουλευτού.

Προηγήθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ανάλογη κίνηση από τον ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού και ΕΛΚ Λουκά Φουρλά, o οποίος ανέφερε στην κ. Χααν ότι η πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ήταν σε ευρωπαϊκό έδαφος που έχει καταληφθεί από την Τουρκία, η σημαία της οποίας βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτήν. Επίσης, τόνισε πως είναι ντροπή της να μιλά για «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», καλώντας την παράλληλα να απαντήσει εάν γνώριζε που πήγε.

Ads

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν εκεί. Κύπριοι δημοσιογράφοι, λειτουργοί υπουργείων και άλλοι, εξέφρασαν την αντίθεσή τους απαντώντας στην ανάρτηση της βουλευτίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ολλανδή βουλευτής από την πλευρά της εμφανίζεται αμετανόητη. Σε απάντηση χρήστη, πως η λεγόμενη «Βόρεια Κύπρος» καταλήφθηκε από την Τουρκία και δεν μπορεί να μιλά μια βουλεύτρια με παράνομο Υπουργό, απάντησε πως «ήταν μια άτυπη συνομιλία και δεν πήγε σαν βουλευτής», εισπράττοντας σύμφωνα με το sigmalive, πληρωμένη απάντηση, εάν η επόμενή της συνάντηση θα είναι με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.