Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν συριακό μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε κουρδικό χωριό στην πλούσια σε πετρελαιοπηγές, επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, ανέφεραν Κούρδοι ακτιβιστές.

Ads

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φονική επιδρομή κατά των Κούρδων από τις φιλικές προς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ δυνάμεις, στα δύο χρόνια που διαρκεί η εξέγερση κατά του σύρου προέδρου.
 
Οι συνθήκες της επίθεσης στο χωριό Χαντάντ, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Καμισλί, δεν είναι σαφείς, αλλά φαίνεται ότι στόχος ήταν δυνάμεις των επαναστατών που είχαν αναπτυχθεί σε ένα λόφο κοντά στο χωριό, ανέφερε η πηγή των Κούρδων.
 
Αναφερόμενο στην επίθεση το κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο σημείωσε ότι ήταν η «σοβαρότερη κλιμάκωση από το καθεστώς» καθώς είχαν προηγηθεί έφοδοι σε αγροτικές περιοχές κοντά στο Καμισλί, όπου έχουν ενταθεί, τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και των στρατιωτικών δυνάμεων, πιστών στον Άσαντ.
 
Το κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο είναι η ομπρέλα που σκεπάζει τα κύρια κουρδικά κόμματα στη Συρία, εκτός από το συριακό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ουσιαστικά έχει συμμαχήσει με τον Ασάντ.
 
Πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία η παραγωγή πετρελαίου στην επαρχία Χασάκα, ανερχόταν σε 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Σύροι τραυματίες θα νοσηλευτούν στη Γερμανία
 
Στο μεταξύ, η Γερμανία στέλνει σήμερα στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ιορδανία για να μεταφέρει σε γερμανικά νοσοκομεία περισσότερους από 30 Σύρους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
 
Το αεροσκάφος θα μεταφέρει συνολικά 36 τραυματίες, που μέχρι σήμερα νοσηλεύονται στην Ιορδανία, σε νοσοκομεία σε τέσσερις γερμανικές πόλεις.
 
Το αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για τη μεταφορά των τραυματιών διατύπωσε ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Αχμεντ Μοάζ αλ-Χάτιμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Τον περασμένο μήνα η Γερμανία είχε ανακοινώσει πως θα δεχτεί 5.000 Σύρους πρόσφυγες. Από τις αρχές του 2012 8.000 Σύροι έχουν καταφύγει στη χώρα.
 
Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.