Στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο χωρίς απτά αποτελέσματα αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μετά την άρνηση του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε σημερινές του δηλώσεις τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών. Οι φόβοι για ακυβερνησία εντείνονται στην Ιταλία. 

Ads

 
«Μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχω μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο» δήλωσε ο ίδιος ο Μπερσάνι μετά την λήξη της συνάντησής του με την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται. «Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να βρεθεί μια λύση. Πολύ συχνά οι πιο κρίσιμες υποθέσεις λύνονται άλλωστε την τελευταία στιγμή» δήλωσε από την μεριά του ο Λουίτζι Τζάντα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD στην γερουσία της Ρώμης.
 
Ο Mπερσάνι του PD, το οποίο κυριαρχεί με διαφορά στη Βουλή αλλά όχι στην κατακερματισμένη Γερουσία, πήρε αρνητική απάντηση την Τετάρτη από τους αντιπροσώπους των «Γκριλίνι» στο ενδεχόμενο να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή την ανοχή τους: «Θα ψηφίσουμε “όχι”» σημείωσε ο Βίτο Κρίμι, αποκλείοντας επίσης αποχή από την ψηφοφορία.
 
Κατά τη συνάντηση, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) δήλωσε ότι «μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα είχε διακαή πόθο να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή». Και συνέχισε: «Θέλω να είμαι σαφής. είμαι έτοιμος να αναλάβω μία τεράστια ευθύνη, αλλά ζητώ από όλους τους άλλους να αναλάβουν λίγη και οι ίδιοι».
 

Τα πιθανότερα σενάρια
 
Τέσσερα θεωρούνται τα πιθανότερα σενάρια: (α) ο Μπερσάνι να παραδώσει την εντολή, (β) να ζητήσει από τον Ιταλό πρόεδρο να εξακριβώσει στην γερουσία αν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία – αν και από την μέχρι τώρα τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική, (γ) ο Ναπολιτάνο να προσπαθήσει να επιτύχει την σύσταση «κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής», ή «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και ανάθεση εντολής σχηματισμού σε πρόσωπο που να μην προέρχεται από κάποιο πολιτικό κόμμα.
 
Η τέταρτη εναλλακτική είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες: είτε στο τέλος Ιουνίου (στην περίπτωση αυτή όμως ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα και να εκλεγεί σε χρόνο-ρεκόρ νέος πρόεδρος), ή το Φθινόπωρο, πιθανώς τον Οκτώβριο.
 
Γκρίλο: Μπορεί να λειτουργήσει η βουλή και χωρίς κυβέρνηση
 
«Η βουλή είναι κυρίαρχη, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι» γράφει ο Γκρίλο, επικαλούμενος τα άρθρα 76 και 77 του Συντάγματος, προσθέτοντας ότι «αν η Ιταλία μείνει χωρίς κυβέρνηση έχει μια βουλή που μπορεί ήδη να λειτουργήσει για να αλλάξει την χώρα. Η βουλή θα πρέπει να αναλάβει τον κεντρικό της ρόλο στην ζωή της Δημοκρατίας (και όχι) έναν ρόλο στα πλαίσια του οποίου οι νόμοι, με μορφή διαταγμάτων, περνούν με την εκβιαστική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης».
Παράλληλα εξαπολύει επίθεση στους «μολυβένιους στρατιώτες δίχως φωνή» που κάθονται στα έδρανα της βουλής και της Γερουσίας, «με εξαίρεση τους βουλευτές» του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Χθες, ο Γκρίλο δεν δίστασε να «στολίσει» όλους τους πολιτικούς (Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι κ.α.).
 
Υπέρ νέων εκλογών τάσσεται ο Μπερλουσκόνι
 
«Μπλόκο» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση βάζει τώρα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας να αναλάβει την προεδρία της χώρας ο ίδιος ή ο πρώην πολιτικός και δημοσιογράφος Τζιάνι Λέτα, αν ο κεντροαριστερός Μπερσάνι γίνει πρωθυπουργός.
 
«Θέλουν την στήριξή μας αλλά αυτοί οι κύριοι δεν έχουν την ευαισθησία να φωνάξουν εμένα τον ίδιο. Θέλει ο Μπερσάνι την πρωθυπουργία; Τότε στείλτε εμένα ή τον Τζιάνι Λέτα στο προεδρικό, τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στις κάλπες τον Ιούνιο.