Ένταση, μπροστά στις κάμερες, σημειώθηκε μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, στις οποίες επιβεβαιώθηκε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο.

Ads

Στις κοινές δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, εκτός από τα «καρφιά» της καγκελαρίου της Γερμανίας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία, σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο με αφορμή την έκφραση «ισλαμιστική τρομοκρατία», που χρησιμοποίησε η Μέρκελ.

«Μη τη χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση. Ως μουσουλμάνος πρόεδρος δεν μπορώ να τη δεχθώ», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να απαντήσει η Άνγκελα Μέρκελ πως υπάρχει διαφορά μεταξύ «ισλαμικού» και «ισλαμιστικού», σημειώνοντας πως η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία στη Γερμανία. 

«Επιτάχυνση στο Κυπριακό»

Επιτάχυνση στο Κυπριακό ζήτησε η Μέρκελ Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε πως συζητήθηκε το κυπριακό και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Ads

Από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως η λύση του κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης.