Η γαλλική Δικαιοσύνη έκρινε ένοχο για διαφθορά, απόπειρα δωροδοκίας και κατάχρηση εξουσίας, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καταδικάζοντάς τον σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή. Ο 66χρονος Νικολά Σαρκοζί μπορεί να εκτίσει την επιβληθείσα ποινή κατ’ οίκον, ενώ αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.  

Ads

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (από το 2007 έως και το 2012) κρίθηκε ένοχος για την απόπειρα δωροδοκίας του δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καθώς του προσέφερε δουλειά στο Μονακό με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία και συγκεκριμένα την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία το 2007.

Ένοχοι με ίδιες καταδικαστικές αποφάσεις κρίθηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοί του, Τιερί Χέρτζογκ, πρώην δικηγόρος του Σαρκοζί, και ο εμπλεκόμενος Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Σημειώνεται ότι ο Αζιμπέρ δεν πρόλαβε να αναλάβει το εργασιακό πόστο, το οποίο φέρεται να του είχε προτείνει ο Σαρκοζί στο Μονακό. Αυτό το επιχείρημα οι δικηγόροι του Σαρκοζί το χρησιμοποίησαν στην υπερασπιστική τους γραμμή, αλλά οι εισαγγελείς τόνισαν πως ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε επιτυχείς ή αποτυχημένες απόπειρες δωροδοκίας.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί επιμένει πως «ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς». Σημειώνεται πως βάσει του κατηγορητηρίου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κινδύνευε με ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη αλλά και χρηματικό πρόστιμο έως και 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι εισαγγελείς πρότειναν κάθειρξη τεσσάρων ετών με ελάχιστη έκτιση ποινής στα δύο χρόνια στον πρώην πρόεδρο, ενώ την ίδια πρόταση έκαναν και για τους συγκατηγορούμενούς του, τον δικηγόρο Τιερί Χέρτζογκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Ads