Σε συμφωνία για την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική κατέληξαν η ΒΡ και η ρωσική Rosneft.

Ads

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, θα παραχωρηθεί το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΡ στο ρωσικό κρατικό γίγαντα με αντάλλαγμα το 9,5% των μετοχών της Rosneft και πρόσβαση στις βόρειες ακτές της Σιβηρίας, κάτω από τις οποίες επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχουν 5 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η ΒΡ φιλοδοξεί ότι τα τρία κοιτάσματα, στα οποία της δόθηκε πρόσβαση, «θα μπορούσαν να βγάζουν 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για σχεδόν τριάντα χρόνια. Πρόκειται για απίστευτες ποσότητες πετρελαίου που θα αποφέρουν στη Ρωσία πολλά δολάρια για τις επόμενες δεκαετίες».

Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΒΡ, μετά και από το πλήγμα που υπέστη εξαιτίας της έκρηξης σε εξέδρα της στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή στην αμερικανική ιστορία. Σύμφωνα με τους αναλυτές μια τέτοιου κύρους σύμπραξη θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η φήμη της ΒΡ στη βιομηχανία.

Ads