Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, δίχως να φαίνεται προς το παρόν τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης.

Ads

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντμέντεφ δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσει η Μόσχα εν τέλει μια ειρήνη διαρκείας με την Ουκρανία είναι να προωθήσει τα δικά της σύνορα όσο το δυνατόν πιο μακριά «ακόμα κι αν πρόκειται για τα σύνορα της Πολωνίας», ενώ ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, υποστήριξε πως «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει και ο Πούτιν πρέπει να χάσει. Είναι απολύτως αναγκαίο, έχει επίσης να κάνει με το μέλλον μας». Επίσης, το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η Ρωσία φέρει την κύρια ευθύνη για τον πόλεμο, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 2 δις.

Την ίδια ώρα, η Δανία δηλώνει πως είναι «ανοικτή» στην ιδέα να στείλει μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει στην πολεμική προσπάθειά της εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Ads

Πάντως, δυτικές χώρες που έχουν παράσχει όπλα στην Ουκρανία έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να στείλουν μαχητικά ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Εκατομμύρια πρόσφυγες και ανασφάλεια

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 13 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει σχεδόν οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες σε όλη την Ευρώπη και περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Οι προοπτικές επιστροφής τους στο εγγύς μέλλον, ωστόσο, επηρεάζονται αρνητικά από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, την ανασφάλεια και την καταστροφή που επικρατεί στις περιοχές καταγωγής τους, σύμφωνα με δύο νέες εκθέσεις που δημοσιεύει σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Όπως προκύπτει, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων Ουκρανών (περίπου το 77% και το 79% αντίστοιχα) επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μια μέρα, ωστόσο μόνο το 12% των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων σχεδιάζουν να το κάνουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού είναι ανήσυχοι σχετικά με το άμεσο μέλλον.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Με αφορμή την επέτειο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα προς τους κατοίκους της χώρας του, τονίζοντας ότι «θα νικήσουμε τους πάντες».

Στο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «το αήττητο έτος», ο 45χρονος Ζελένσκι εμφανίζεται να κάθεται στο γραφείο του. Θυμάται πώς απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πριν από ένα χρόνο σε μια βιαστική ανακοίνωση, καθώς ξεκινούσε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Πριν ένα χρόνο, την ημέρα αυτή, από το ίδιο μέρος, περίπου στις 7 το πρωί απευθύνθηκα σε εσάς με μια σύντομη ανακοίνωση που διήρκησε μόνο 67 δευτερόλεπτα», αναφέρει ο Ζελένσκι στο 15λεπτο βίντεο.

«… είμαστε δυνατοί. Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Θα νικήσουμε τους πάντες. Έτσι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η πιο μακρά ημέρα της ζωής μας. Η πιο δύσκολη ημέρα στη σύγχρονη Ιστορία. Ξυπνήσαμε νωρίς και δεν έχουμε κοιμηθεί έκτοτε», τονίζει.

«Σχεδόν όλοι έχουμε τουλάχιστον μία επαφή στο τηλέφωνό μας που δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά το τηλέφωνο», προσθέτει ο Ζελένσκι. «Κάποιον που δεν θα απαντήσει στο SMS ‘τι κάνεις;’. Δύο απλές λέξεις που απέκτησαν νέο νόημα στη διάρκεια του ενός χρόνου του πολέμου».

Η πρόταση της Κίνας

Την ώρα που η Δύση εκφράζει ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας από την Κίνα, το Πεκίνο κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι απέρριψε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, σε έγγραφο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης. Μάλιστα, η Ουκρανία το χαρακτήρισε «καλό σημάδι»

«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο κείμενο αυτό.

Η κινεζική διπλωματία επισημαίνει ακόμη πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφερόμενη στην απειλή που επέσεισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», «δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι», «πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, υπό τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης». Η Κίνα ζητεί εξάλλου η Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

«Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», τονίζει το κείμενο της κινεζικής διπλωματίας. Ακόμη, επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία, ένας χρόνος μετά: Tο σαμποτάζ των διαπραγματεύσεων ειρήνευσης και το μακελειό

Η «ισορροπία» του Πεκίνου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δήλωσε επίσης την Τρίτη «πολύ ανήσυχο» για το ότι ο πόλεμος «εντείνεται» και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Η πίεση της Δύσης στο Πεκίνο κορυφώνεται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δημόσια ούτε υποστηρίζει, ούτε καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη Μόσχα ως προς το ζήτημα των κυρώσεων.

Προ ημερών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως φοβάται ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, κατηγορία που διέψευσε με έντονο τρόπο το Πεκίνο, ενώ δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.

Επιφυλάξεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ για την πρόταση του Πεκίνου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε σήμερα εκφράζοντας επιφυλάξεις για την πρόταση της Κίνας για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Πεκίνο δεν έχει πολλή αξιοπιστία ως μεσολαβητής.

«Η Κίνα δεν έχει πολλή αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στο Ταλίν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο υπέγραψε μια συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές μόλις ημέρες πριν από την εισβολή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της δήλωσε πως η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές.

«Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε. «Έτσι θα δούμε φυσικά τις αρχές, αλλά θα τις δούμε υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.