Σε τεντωμένο σχοινί είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών άφησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, λίγη ώρα μετά το πραξικόπημα φιάσκο από τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας. Το «πραξικόπημα του βενζινάδικου», όπως το χαρακτήρισαν ειρωνικά οι κυβερνητικοί, καθώς οι λιγοστοί στρατιωτικοί, που ακολούθησαν τον Γκουαϊδό κατάφεραν να καταλάβουν προσωρινά μόνο ένα πρατήριο βενζίνης.

Ads

Το μήνυμα από τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ήταν σαφές: «Η απόπειρα πραξικοπήματος των ακροδεξιών και της διεστραμμένης παρέας του Τραμπ κατατροπώθηκε από τον στρατό της χώρας. Η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια απέτυχε. Η απόπειρα αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην (δημόσια) ειρήνη».

Τα περισσότερα μεγάλα διεθνή δυτικά ενημερωτικά δίκτυα παραδέχτηκαν την παταγώδη αποτυχία της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως ο Γκουαϊδό «αυτοπυροβολήθηκε», εκθέτοντας τους υποστηρικτές του στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, οδομαχίες με μικρές ομάδες υποστηρικτών του Γκουαϊδό σημειώθηκαν και την Πέμπτη στο Καράκας. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν διαδηλωτές αλλά και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπήρξε και μια νεκρή διαδηλώτρια. Και ενώ οι οπαδοί του Μαδούρο πραγματοποιούν τις δικές τους συγκεντρώσεις υποστήριξης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και «εκλεκτός» των ΗΠΑ καλεί σε γενική απεργία. Ωστόσο τα δύο τελευταία καλέσματά του προς τον στρατό για πραξικόπημα και στο λαό για μαζικές διαδηλώσεις δεν είχαν απήχηση. Οι πολίτες, που παρατηρούν τις κρίσιμες εξελίξεις με μια νοσταλγία για τον Ούγκο Τσάβες, αν και είναι απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση του Μαδούρο, είναι σαφές πως αδιαφορούν και απαξιώνουν τον Γκουαΐδό.

Ads

Οι λιγοστοί στρατιωτικοί (περίπου 30) που εμφανίστηκαν και στο βίντεο μαζί με τον Γκουαϊδό κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, κατέφυγαν ομαδικά στην πρεσβεία της Βραζιλίας, εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι ακόμη στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση για να δηλώσουν πως ξεγελάστηκαν από τις διαταγές συγκεκριμένων αξιωματικών και μόλις αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε αποσύρθηκαν. Ο Γκουαϊδό διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλντο Λόπες, που απελευθερώθηκε από τους πραξικοπηματίες ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την καταδίκη του για την υποκίνηση των βίαιων ταραχών του 2014 και είχε πρωταγωνιστήσει και στο πραξικόπημα κατά του Τσάβες το 2002, προσέφυγε αρχικά στην πρεσβεία της Χιλής και στη συνέχεια σε εκείνη της Ισπανίας.

Πάντως, οι ΗΠΑ μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να «ποντάρουν» στον Γκουαΐδό. Μάλιστα, επί ηγεσίας Τραμπ η Ουάσινγκτον φαίνεται να επιστρέφει σε πρακτικές εποχής “μπανανιών”, με ενορχήστρωση πραξικοπημάτων και στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε μια αποικιοκρατικού τύπου τοποθέτηση χαρακτηριστική της αντίληψης των «γερακιών», δήλωσε πως «αν απαιτηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα».

Παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία πως παρενέβη και έπεισε τον Νικολάς Μαδούρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Προκείται για μια φήμη που διαδόθηκε από την αμερικανική πλευρά και σχολιάστηκε σκωπτικά και από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.  «Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (…) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (…) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο. Ο Μπόλτον μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα παρουσίασε τη Βενεζουέλα ως αμερικανικό «τσιφλίκι» και ισχυρίστηκε πως στη Βενεζουέλα μπορούν να εμπλέκονται μόνο οι ΗΠΑ, καθώς η χώρα ανήκει στη δική τους περιοχή. Αν και δεν ανέφερε τι γνωρίζει για την επέμβαση της Μόσχας, είπε πως δεν είναι καλοδεχούμενη: «Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, ενώ τόνισε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία». Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο. Σημειώνεται πως την απόπειρα πραξικοπήματος έσπευσαν άμεσα να στηρίξουν και οι τρεις φιλοαμερικάνοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής: Ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο Κολομβιανός Ιβαν Ντούκε και ο Αργεντίνος Μαουρίτσιο Μάκρι.