Η Πομπηία, η πόλη που θάφτηκε μαζί με τους κατοίκους της από την λάβα της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ, δεν παύει να εκπλήσσει. Αυτή τη φορά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άλογο, όπως ακριβώς το βρήκε ο θάνατος κάτω από τις στάχτες.

Ads

Το άλογο βρέθηκε στον στάβλο μίας βίλας, που ήρθε στο φως, λίγο έξω από τα τείχη της ρωμαϊκής πόλης. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, έκανε λόγο για μία «εκπληκτική ανακάλυψη».

Το «κύμα» της λάβας και των αερίων σκέπασε μα ταχύτητα την πόλη, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο διαφυγής. Αφού οι άνθρωποι και τα ζώα πέθαναν, η τέφρα στερεοποιήθηκε γύρω από τα σώματά τους, μετατρέποντάς τους σε ένα είδος φυσικού «εκμαγείου». Ουσιαστικά, η στερεοποιημένη τέφρα «πάγωσε» τον χρόνο στην Πομπηία και την διατήρησε ανέπαφη, προσφέροντας ανεκτίμητες πληροφορίες για τη ζωή στην αρχαιότητα.

Οι αρχαιολόγοι του 19ου αιώνα μπόρεσαν να προχωρήσουν στην έγχυση γύψου στους χώρους που βρίσκονταν οι αποσυντιθέμενοι σοροί, καλύπτοντας τα κενά και ανασυνθέτοντας την εικόνα τους την τελευταία στιγμή πριν πεθάνουν.

Ads

«Έχουμε τα καλούπια ανθρώπων και ακόμη και ενός γουρουνιού και ενός σκύλου, αλλά ποτέ δεν είχαμε ένα ολόκληρο άλογο», δήλωσε ο Massimo Osanna, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου. «Το άλογο κείτεται στο πλάι, όπου έπεσε όταν χτυπήθηκε και πέθανε ακαριαία μόλις το νέφος θερμοκρασίας 300 βαθμών C έφτασε στον στάβλο», πρόσθεσε.

Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούσαν έρευνες, μετά από παρέμβαση της αστυνομίας που είχε πληροφορίες για παράνομες ανασκαφές από ομάδα τυμβωρύχων. Η βίλα είχε ανακαλυφθεί το 1907, περίπου 5 μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, αλλά δεν είχαν γίνει ποτέ ανασκαφές στο σημείο.

Το άλογο ήταν αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής και πιστεύεται πως είναι καθαρόαιμο. Επίσης βρέθηκαν ίχνη χαλκού και σιδήρου στα χαλινάρια του, γεγονός που φέρεται να υποδηλώνει ότι το χρησιμοποιούσαν είτε για αγώνες, είτε σε εκδηλώσεις.