Όπως κάθε πόλεμος μεταξύ δύο υπερδυνάμεων δεν αφήνει ανεπηρέαστο το περιβάλλον τους, το ίδιο ισχύει και για τη σινοαμερικανική εμπορική διένεξη.

Ads

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι από την κρίση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας ο κερδισμένος φαίνεται να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, θα καρπωθεί τις εξαγωγές των προϊόντων που δασμολογούνται.

Με δεδομένο ότι οι αμοιβαίες δασμολογήσεις αλλάζουν τα δεδομένα της ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως, ωφελούμενοι εξαγωγείς είναι εκείνοι που δεν επηρεάζονται άμεσα από τους δασμούς και διαθέτουν την ανάλογη ανταγωνιστικότητα για να αντικαταστήσουν κατά περίπτωση τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Το Ινστιτούτο Μπρύγκελ, πάντως, προειδοποιεί για το τέλος της πολυμέρειας. Μέσω του euronews, η Αλίθια Γκαρθία-Ερέρο επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πει στον κόσμο ότι κανείς δεν πρέπει να ανταποδώσει τους δασμούς, δηλαδή κανείς δεν πρέπει να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου».

Ads

Η δήλωση Τραμπ ότι δεν βιάζεται για τη διευθέτηση του θέματος με την Κίνα έχει στείλει σε αρνητικό έδαφος το αμερικανικό χρηματιστήριο. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι στον σινοαμερικανικό πόλεμο κερδισμένη βγαίνει κυρίως η Ευρώπη.