Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ελβετίας ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής έρευνας στη βάση πληροφοριών για πληρωμές που έγιναν στη Χαμάς λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, μετέδωσε το Σάββατο η ελβετική δημόσια τηλεόραση.

Ads

Ο γενικός εισαγγελέας Στέφαν Μπλέτλερ είπε ότι η κατηγορία επικεντρώνεται στην οικονομική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αρνήθηκε να πει εναντίον ποιου στρέφονται οι διαδικασίες.

«Τα χρήματα δόθηκαν λίγες εβδομάδες πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις. Και έφτασαν στη Χαμάς από την Ελβετία» τόνισε ο Μπλέτλερ.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας είπε πως δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα. καθώς δεν θέλει να τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία.

Ads

Σε αντίθεση με την ΕΕ, η Ελβετία δεν χαρακτηρίζει επισήμως ως τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς ούτε έχει απαγορεύσει την παρουσία της στη χώρα. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία πρέπει επομένως να αποδείξει ότι η Χαμάς μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες της φρίκης από τις ενέργειες της Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες από μόνα τους δεν θεωρούνται επαρκή νομικά στοιχεία, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της ελβετικής τηλεόρασης.

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι, εκτός από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, η Χαμάς ελέγχει επίσης εδάφη και διεξάγει μη στρατιωτικές δραστηριότητες. Ο Μπλέτλερ παρόλα αυτά είναι βέβαιος ότι μια καταδίκη είναι δυνατή.

«Μπορεί να αποδειχθεί» διαβεβαίωσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «η διαδικασία θα είναι πολύπλοκη».

Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για τον ανώτατο εισαγγελέα της Ελβετίας εάν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο κήρυττε τη Χαμάς απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Τότε δεν θα ήταν πλέον απαραίτητα στοιχεία τρομοκρατικής δράσης. Αν και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο επιθυμεί μια τέτοια απαγόρευση, δεν είναι ακόμη σαφές πώς και πότε θα μπορούσε να την θέσει σε ισχύ.

Στην Ελβετία υπήρξαν υποψίες για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια ότι συγκεντρώνονταν χρήματα για τη Χαμάς. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ είχαν βάλει σε μαύρη λίστα την υπάρχουσα ένωση «Association de Secours Palestinien». Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ κατηγορητήριο από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας. Ο εν λόγω σύλλογος αργότερα διαλύθηκε.

Να σημειωθεί ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών αξιολογούν την κατάσταση τρομοκρατίας απειλής ως αυξημένη εδώ και μήνες.