Ο Έλον Μασκ, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική για την αύξηση του αντισημιτικού περιεχομένου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twiter), επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Ισραήλ, όπου περιηγήθηκε σε ένα κιμπούτς που δέχθηκε επίθεση τον περασμένο μήνα από μαχητές της Χαμάς.

Ads

Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιηγήθηκαν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, ένα από τα σημεία στα οποία επιτέθηκαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Μασκ, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο από την καταστροφή, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τα σπίτια ορισμένων θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας της Αμπιγκέιλ Ένταν, ενός 4χρονου κοριτσιού με ισραηλινo-αμερικανική υπηκοότητα που κρατήθηκε όμηρος από τη Χαμάς μετά τη δολοφονία των γονέων της. Απελευθερώθηκε την Κυριακή (56/11) στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία τυπικά λήγει στις 7 το πρωί της Τρίτης (28/11).

https://www.youtube.com/watch?v=J-Dt2hJ5TBs&ab_channel=TheTelegraph

Κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Καλιφόρνια, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Μασκ να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους, μετά από εβδομάδες διαμάχης για τον αντισημιτισμό στο X (πρώην Twitter).

Ads

Τον περασμένο μήνα, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μαινόταν, ο Μασκ πρότεινε τη χρήση του Starlink για την υποστήριξη των συνδέσεων επικοινωνίας στον πλήρως αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, σε συνεργασία με «διεθνώς αναγνωρισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Τότε, ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνίας Σλόμο Κάρχι διαφώνησε, λέγοντας ότι «η Χαμάς θα το χρησιμοποιήσει (σ.σ. το Starlink) για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ο Κάρχι δήλωσε ότι το Ισραήλ και ο Μασκ κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία σύμφωνα με την οποία «οι δορυφορικές μονάδες Starlink μπορούν να λειτουργούν στο Ισραήλ μόνο με την έγκριση του ισραηλινού Υπουργείου Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας».

Σε μια ανάρτηση Χ που απευθυνόταν στον Μασκ, ο Κάρχι δήλωσε ότι ελπίζει η επίσκεψη του ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter) στο Ισραήλ «να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για μελλοντικές προσπάθειες, καθώς και να ενισχύσει τη σχέση σας με τον εβραϊκό λαό και τις αξίες που μοιραζόμαστε με ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι είναι κατά του αντισημιτισμού και οτιδήποτε «προωθεί το μίσος και τις συγκρούσεις» – συμπεριλαμβανομένου του X (πρώην Twitter).

Το X (πρώην Twitter) αποτέλεσε βασική πηγή πληροφοριών και συζητήσεων σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και χρήστες που τάσσονται υπέρ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, να μοιράζονται περιεχόμενο. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι ενίσχυσε επίσης την παραπληροφόρηση, τις θεωρίες συνωμοσίας και το περιεχόμενο μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού.

Ο ίδιος ο Μασκ έχει κατηγορηθεί ότι παίζει ρόλο στη διάδοση τέτοιου περιεχομένου. Στις 15 Νοεμβρίου, συμφώνησε με μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) που ισχυριζόταν ψευδώς ότι οι Εβραίοι υποδαυλίζουν το μίσος κατά των λευκών, λέγοντας ότι ο χρήστης που αναφέρθηκε στη θεωρία συνωμοσίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης» έλεγε «την πραγματική αλήθεια».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «αποτρόπαια προώθηση αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους που αντιτίθεται στις βασικές μας αξίες ως Αμερικανοί».

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Walt Disney, η Warner Bros Discovery και η μητρική εταιρεία της NBCUniversal, η Comcast, απέσυραν τις διαφημίσεις τους στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τα αντισημιτικά περιστατικά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 400% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Anti-Defamation League, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που καταπολεμά τον αντισημιτισμό.

Ο Μασκ δήλωσε ότι το X (πρώην Twitter) θα πρέπει να είναι μια πλατφόρμα όπου θα δημοσιεύονται διαφορετικές απόψεις, αλλά η εταιρεία θα περιορίσει τη διανομή ορισμένων αναρτήσεων που μπορεί να παραβιάζουν τις πολιτικές της, αποκαλώντας την προσέγγιση «ελευθερία του λόγου, όχι της εμβέλειας».