Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, επειδή φέρεται να παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την παραπληροφόρηση, το παράνομο περιεχόμενο και τη διαφάνεια.

Ads

Η απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει τη σχετική έρευνα για τον διαδικτυακό κολοσσό που εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του Έλον Μασκ, έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ζητήθηκε από την X να παράσχει αποδείξεις για τη συμμόρφωση με τους νέους νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και των ψευδών ειδήσεων από τις πλατφόρμες στην ΕΕ. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν προδικάζει την έκβασή της.

Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, σε μια εταιρεία μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 6% του παγκόσμιου εισοδήματός της ή να της απαγορευτεί η λειτουργία της σε ολόκληρη την ΕΕ, εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τον νόμο.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την επιβολή του DSA, επιβεβαίωσε την έρευνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα του Μασκ.

Ads

«Σήμερα ανοίγουμε επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά της X» έγραψε ο Τιερί Μπρετόν, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή έγινε λόγω «υποψίας παραβίασης των υποχρεώσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης, υποψίας παραβίασης των υποχρεώσεων διαφάνειας και υποψίας παραπλανητικής σχεδίασης της διεπαφής χρήστη».

Η έρευνα για τον «παραπλανητικό σχεδιασμό» αφορά τη χρήση των σημάτων «μπλε ελέγχου» (blue tick), τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα μόνο σε όσους πληρώνουν. Πριν την εποχή Μασκ, τα blue tick δίνονταν από το Twitter σε επαληθευμένους χρήστες που βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και διασημοτήτων. Η ΕΕ θα διερευνήσει κατά πόσον η αναζήτηση στο X ενισχύει τους λογαριασμούς blue tick και διαδίδει περιεχόμενο που οι χρήστες θα μπορούσαν να εκλάβουν ως προερχόμενο από επαληθευμένες πηγές στην υπηρεσία πριν την εποχή Μασκ.

Τον Ιούνιο, μετά από μια συνάντηση με τον Μπρετόν στην Καλιφόρνια, ο Μασκ επέμεινε ότι θα συμμορφωθεί με τον DSA. Ωστόσο, το Χ (πρώην Twitter) καταγγέλλεται για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρητορική μίσους, ιδίως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στις 10 Οκτωβρίου, η ΕΕ απέστειλε επίσημη επιστολή στο X λόγω «ενδείξεων» ότι η πλατφόρμα «χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Σε απάντηση, η Λίντα Γιακαρίνο -διευθύνουσα σύμβουλος της X- έγραψε στον Τιερί Μπρετόν, λέγοντας ότι η εταιρεία «εργάζεται ενεργά για να αντιμετωπίσει τις επιχειρησιακές ανάγκες αυτής της ταχέως εξελισσόμενης σύγκρουσης».

«Η X δεσμεύεται να εξυπηρετεί τη δημόσια συζήτηση, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή, και κατανοεί τη σημασία της αντιμετώπισης οποιουδήποτε παράνομου περιεχομένου που μπορεί να διαδίδεται μέσω της πλατφόρμας. Δεν υπάρχει θέση στο X για τρομοκρατικές οργανώσεις ή βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και συνεχίζουμε να αφαιρούμε τέτοιους λογαριασμούς σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων προληπτικών προσπαθειών», δήλωσε η Γιακαρίνο.

*Με πληροφορίες από Guardian