Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Γερμανοί ομήρους από τους ισλαμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στις νότιες Φιλιππίνες. Οι δύο όμηροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, είχαν απαχθεί τον Απρίλιο, όταν το γιωτ τους αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα πλέοντας από το δυτικό Παλαγουάν των Φιλιππίνων στην ανατολική πολιτεία της Μαλαισίας, Σαμπάχ.

Ads

Οι απαγωγείς ζητούσαν 5,6 εκατ. δολάρια, καθώς και δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει να στηρίζει την επίθεση της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Αρχικώς οι ισλαμιστές είχαν απειλήσει να σκοτώσουν έναν εκ των δύο ομήρων σήμερα το απόγευμα.

«Πριν λίγα λεπτά, αφήσαμε ελεύθερους τους δύο Γερμανούς», τόνισε ο Αμπού Ράμι, εκπρόσωπος της Αμπού Σαγιάφ, μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο. Η οργάνωση σημείωσε ότι τα λύτρα που ζήτησε πληρώθηκαν στο ακέραιο.

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κατάσχονται τα δελτία ταυτότητας Γερμανών ριζοσπαστών ισλαμιστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις εκεί.

Ads

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 450 πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με προορισμό τη Συρία και περίπου 150 έχουν επιστρέψει. Πολλοί αντιμετωπίζουν έρευνες των αρχών σε βάρος τους.