Η έκθεση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ξαφνική ανακοίνωση του Κάμερον ότι εγκαταλείπει -και- τη βουλευτική έδρα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορείται για την αιματηρή κατάρρευση της Λιβύης – η οποία πυροδότησε την προσφυγική κρίση και συνετέλεσε στην άνοδο του ISIS.
Έκθεση Βρετανών βουλευτών -η πλειονότητα της οποίας, μέλη των Συντηρητικών- επικρίνει ιδιαίτερα την στάση του Ντέιβιντ Κάμερον και καταδικάζει σφόδρα τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη του Καντάφι του 2011.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, η «πολιτική και οικονομική κατάρρευση» της χώρας, οι φυλετικές διαμάχες, η προσφυγική κρίση, οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η άνοδος του ισλαμικού κράτους (IS) στη Βόρεια Αφρική, που ενισχύθηκε μέσω του οπλισμού που εγκατέλειψε το καθεστώς Καντάφι.
Η Εξεταστική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καταλήγει: «Μέσα από τη λήψη αποφάσεων του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήταν τελικά υπεύθυνος για την αποτυχία ανάπτυξης μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη Λιβύη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Παραιτείται κι από βουλευτής ο Κάμερον
Στην έκθεση, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
* Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέβη σε ορθή ανάλυση της φύσης της εξέγερσης στη Λιβύη».
* Δεν υπήρχε «συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος»- που σημαίνει, περιορισμένη παρέμβαση για προστασία των αμάχων «σε μια πολιτική αλλαγής καθεστώτος που έγινε με στρατιωτικά μέσα».
* Δεν έγινε καμία προσπάθεια για «λήξη της στρατιωτικής επέμβασης», όταν εξασφαλίστηκε η Βεγγάζη, ούτε επιδιώχθηκε συμφωνία για την προστασία των αμάχων και τη μεταρρύθμιση της Λιβύης, αντ’ αυτού το Ηνωμένο Βασίλειο «εστίασε αποκλειστικά στην στρατιωτική επέμβαση».
* Ο Κάμερον θα έπρεπε να κάνει χρήση «των επαφών και της επιρροής του» του Τόνι Μπλερ σε μία προσπάθεια διασφάλισης της εξόδου του Καντάφι από την εξουσία και της «διαπραγμάτευσης λύσης».
* Πολλοί Λίβυοι έλαβαν μέρος στην εξέγερση του Ιράκ και αγωνίστηκαν με την αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, γεγονός που σήμανε την άνοδο των ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων.
* Υπήρξε «ανεπαρκή δράση» όσον αφορά τη διασφάλιση του οπλισμού τον οποίον εγκατέλειψαν οι άνδρες του Καντάφι, και η χρήση του οποίου στη συνέχεια, συνέβαλε στην αναταραχή και την «αύξηση της τρομοκρατίας» στην ευρύτερη περιοχή.
* Η Γαλλία ως επικεφαλής της επέμβασης υπογράμμιζε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τις αποφάσεις που έλαβε η Γαλλία».
Στην πρώτη γραμμή της επέμβασης το 2011 είχαν τεθεί Βρετανία και Γαλλία. Η επιχείρηση κατέληξε γρήγορα στην πτώση του Καντάφι, όμως μετά την ολοκλήρωσή της δημιουργήθηκε μία κατάσταση χαοτική, που, επί της ουσίας παραμένει μέχρι σήμερα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >