Η έκθεση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ξαφνική ανακοίνωση του Κάμερον ότι εγκαταλείπει -και- τη βουλευτική έδρα.

Ads

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορείται για την αιματηρή κατάρρευση της Λιβύης – η οποία πυροδότησε την προσφυγική κρίση και συνετέλεσε στην άνοδο του ISIS.

Έκθεση Βρετανών βουλευτών -η πλειονότητα της οποίας, μέλη των Συντηρητικών- επικρίνει ιδιαίτερα την στάση του Ντέιβιντ Κάμερον και καταδικάζει σφόδρα τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη του Καντάφι του 2011.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, η «πολιτική και οικονομική κατάρρευση» της χώρας, οι φυλετικές διαμάχες, η προσφυγική κρίση, οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η άνοδος του ισλαμικού κράτους (IS) στη Βόρεια Αφρική, που ενισχύθηκε μέσω του οπλισμού που εγκατέλειψε το καθεστώς Καντάφι.

Ads

Η Εξεταστική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καταλήγει: «Μέσα από τη λήψη αποφάσεων του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήταν τελικά υπεύθυνος για την αποτυχία ανάπτυξης μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη Λιβύη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Παραιτείται κι από βουλευτής ο Κάμερον

Στην έκθεση, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

* Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέβη σε ορθή ανάλυση της φύσης της εξέγερσης στη Λιβύη».

* Δεν υπήρχε «συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος»- που σημαίνει, περιορισμένη παρέμβαση για προστασία των αμάχων «σε μια πολιτική αλλαγής καθεστώτος που έγινε με στρατιωτικά μέσα».

* Δεν έγινε καμία προσπάθεια για «λήξη της στρατιωτικής επέμβασης», όταν εξασφαλίστηκε η Βεγγάζη, ούτε επιδιώχθηκε συμφωνία για την προστασία των αμάχων και τη μεταρρύθμιση της Λιβύης, αντ’ αυτού το Ηνωμένο Βασίλειο «εστίασε αποκλειστικά στην στρατιωτική επέμβαση».

* Ο Κάμερον θα έπρεπε να κάνει χρήση «των επαφών και της επιρροής του» του Τόνι Μπλερ σε μία προσπάθεια διασφάλισης της εξόδου του Καντάφι από την εξουσία και της «διαπραγμάτευσης λύσης».

* Πολλοί Λίβυοι έλαβαν μέρος στην εξέγερση του Ιράκ και αγωνίστηκαν με την αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, γεγονός που σήμανε την άνοδο των ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων.

* Υπήρξε «ανεπαρκή δράση» όσον αφορά τη διασφάλιση του οπλισμού τον οποίον εγκατέλειψαν οι άνδρες του Καντάφι, και η χρήση του οποίου στη συνέχεια, συνέβαλε στην αναταραχή και την «αύξηση της τρομοκρατίας» στην ευρύτερη περιοχή.

* Η Γαλλία ως επικεφαλής της επέμβασης υπογράμμιζε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τις αποφάσεις που έλαβε η Γαλλία».

Στην πρώτη γραμμή της επέμβασης το 2011 είχαν τεθεί Βρετανία και Γαλλία. Η επιχείρηση κατέληξε γρήγορα στην πτώση του Καντάφι, όμως μετά την ολοκλήρωσή της δημιουργήθηκε μία κατάσταση χαοτική, που, επί της ουσίας παραμένει μέχρι σήμερα.