Κατά της αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη τάσσονται με σημερινές δηλώσεις τους μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ καθώς και ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΗΠΑ επίσης διαψεύδουν τα περί αναδιάρθρωσης. Από την άλλη πλευρά όμως, σύμβουλος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση, ενώ η Deutsche Bank βλέπει «κούρεμα» της τάξης του 50% σε βάθος χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ads
«Θα είχε μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες χώρες», δήλωσε ο Γιουργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στην πορτογαλική εφημερίδα Publico. «Εάν πραγματικά σκέφτονταν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερο πριμ κινδύνου στο μέλλον». Επίσης, μια αναδιάρθρωση θα «έχει αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που διακρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.
«Δημιουργεί πολλά προβλήματα, με υψηλό κόστος για τη χώρα και φυσικά και για άλλες χώρες», τόνισε ο Σταρκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. «Με την αναδιάρθρωση θα χτυπήσουν και πάλι σε τοίχο σε ένα-δυο χρόνια», προειδοποίησε.
Η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, εκτιμά από την πλευρά του ο Νουτ Βέλινκ, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, ο Βέλινκ επισημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να παραμείνει σε επαγρύπνηση όσον αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους.
«Για να είμαστε σαφείς… η Ελλάδα έχει χρήματα» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αναφερόμενος στις δυνατότητες αποκρατικοποιήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Υπάρχει η εναλλακτική της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων ή η κατεύθυνση της σοβαρής οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την μορφή της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσής» του κρατικού χρέους προειδοποίησε.
Εν τω μεταξύ ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της. Ερωτηθείς για το αν η χώρα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο κ. Τρισέ τόνισε πως «θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο».
Κομισιόν: Είναι αδύνατο να ισχύει κάτι τέτοιο
Εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή ένα το ενδεχόμενο μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, ανέφερε: «Είναι αδύνατο να ισχύει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι δεν διενεργούνται καν τέτοιου είδους συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και έχει δεχθεί μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», φέρεται ωστόσο να δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν κατονομάζεται, στην εφημερίδα. «Με τόσο υψηλά spreads και με ένα χρέος 1,5 φορά περίπου το ΑΕΠ νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου το πότε θα γίνει η ήπια αναδιάρθρωση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για προτροπή της Ελλάδας σε αναδιάρθρωση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ προχώρησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Νάταλι Γιθ διευκρίνισε πως ο Τίμοθι Γκάιτνερ δεν ανέφερε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου -κατά τη συνάντησή τους το προηγούμενο Σάββατο στη Ουάσιγκτον- ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Τα δημοσιεύματα είναι λανθασμένα» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, υψηλά ιστάμενες πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί δεδομένη την αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2012, υποστηρίζοντας ότι έχουν αρχίσει σχετικές συζητήσεις με την ΕΕ και Έλληνες αξιωματούχους.
Αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε
H αναδιάρθρωση του μεγάλου όγκου του ελληνικού χρέους είναι αναπότρεπτη, δήλωσε σήμερα ο Clemens Fuest ο οποίος προεδρεύει της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. “Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και εγώ περιμένω ένα “κούρεμα” δήλωσε ο οικονομολόγος στο πρακτορείο Ρόιτερς, βασίζοντας την άποψή του στο γεγονός ότι το 50% των ετήσιων ελληνικών φορολογικών εσόδων πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για την αποπληρωμή των τόκων.
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Κρατικών Τραπεζών της Γερμανίας γνωμοδότησε πως ένα “κούρεμα” του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν θα σήμαινε το τέλος του κόσμου για τις γερμανικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που πιέζουν την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους της, μπορεί τελικά να ευχηθούν να μην το είχαν κάνει. Σύμφωνα με το άρθρο, η περίπτωση της Ελλάδας αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία.
«Εξαρτάται από τα επιτόκια», γράφει από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. Το βασικό ζήτημα είναι κατά πόσον «μία ήπια αναδιάρθρωση θα λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων, τουλάχιστον στοιχειωδώς», σημειώνει και προσθέτει ότι σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο ένας και μοναδικός παράγοντας, τα επιτόκια: «Μόνον τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία, όλα τα άλλα μεταθέτουν απλώς το πρόβλημα.
Συχνά παραβλέπετε ο ρόλος των επιτοκίων για το δημόσιο χρέος. Όμως μια χώρα που πληρώνει 8% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ επιβαρύνεται το ίδιο με μια χώρα που πληρώνει 4% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της αγγίζει το 200% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό τα επιτόκια-ρεκόρ που αναγκάζονται να πληρώσουν σήμερα για τα νέα δάνειά τους οι οικονομικά ασθενείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την άνοδο του ποσοστού του χρέους. Τα επιτόκια σε μια αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να είναι ανεκτά για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Deutsche Bank: Ελλάδα: Οδεύουμε προς αναδιάρθρωση;
Σε έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Οδεύουμε προς αναδιάρθρωση;» και ημερομηνία 18 Απριλίου 2011, η Deutsche Bank επισημαίνει πως η άμεση αναδιάρθρωση δεν είναι πιθανή «δεδομένων των συστημικών κινδύνων». Παράλληλα όμως, το χρέος, που είναι πιθανό να βρίσκεται άνω του 150% του ΑΕΠ έως το 2013 “εμφανίζεται ως μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου”.
Από πλευράς ρευστότητας η Ελλάδα χρηματοδοτείται μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2012 από το πρόγραμμα των Ε.Ε./ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα «τηρεί το πρόγραμμα λιτότητας». Μετά το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το 75% των ομολόγων της που λήγουν στη διάρκεια του 2012. «Εκτιμούμε πως μεταξύ του 1ου τριμήνου 2012 και του 2ου τριμήνου του 2013 η Ελλάδα θα χρειαστεί γύρω στα 32,2 δισ. ευρώ που δεδομένης της σημερινής διάθεσης των αγορών, είναι πιθανό να καλυφθούν μέσω των Ε.Ε./ΔΝΤ… Η αναδιάρθρωση δεν θα είναι απαραίτητη τουλάχιστον μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2012».
Κατά την Deutsche Bank, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και η ίδια η Ελλάδα) δεν επιθυμεί μία αναδιάρθωση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η τράπεζα επικαλείται στοιχεία του Σεπτεμβρίου από την Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία «200 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους βρίσκονται εκτός Ελλάδας», προσθέτοντας πως η συνολική έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών στο ελληνικο χρέος ανέρχεται αντίστοιχα σε 51 και 68 δισ. ευρώ.
Η Deutsche Bank σημειώνει ακόμη πως το ΔΝΤ «θεωρεί την αναδιάρθρωση ως ανταμοιβή για μια επιτυχημένη δημοσιονομική προσαρμογή». Δεδομένου ότι το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα «μετρά» λιγότερο από ένα χρόνο ζωής, το «ΔΝΤ θα ήθελε να δει μια συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανόδου.
Διαβάστε σχετικά:
- Στο 4,10% το επιτόκιο στο σημερινό δανεισμό 1,625 δισ. του δημοσίου
- Το ερωτηματικό της αναδιάρθρωσης: Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις
- Έγινε αίτηση επιμήκυνσης για όλο το ελληνικό χρέος;
- Süddeutsche Zeitung: Μόνη συνετή λύση για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση
- Παπακωνσταντίνου προς Σημίτη: Η συζήτηση για αναδιάρθρωση δεν βοηθά
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >