Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του χρέους, ύψους περίπου 340 δισ. ευρώ, έχει ζητήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι έχει ήδη καταθέσει αίτηση. Νωρίτερα, το Dow Jones Newswires ανέφερε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το αίτημα.
Ads
Με δηλώσεις αξιωματούχου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, στο πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι έχει ήδη καταθέσει αίτηση για την επιμήκυνση του συνόλου του δημοσίου χρέους. «Δεν είναι αληθές, ο υπουργός εξάντλησε το θέμα χθες» υποστήριξε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Νωρίτερα, επικαλούμενο δυο πρόσωπα προσκείμενα στο θέμα, το Dow Jones Newswires, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν το αίτημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει συγκεκριμένα περίοδο αποπληρωμής, αφήνοντας αυτή την επιλογή στους πιστωτές της.
«Μέχρι τώρα η ΕΚΤ, η Επιτροπή και χώρες όπως η Γαλλία είναι ενάντια στην ιδέα, φοβούμενες τις επιδράσεις που θα έχει κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες», ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας πως οι Ευρωπαίοι θα ξανασκεφτούν το αίτημα αυτό καθώς πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές φέτος ούτε το 2012. Ωστόσο, οι ίδιοι επεσήμαναν πως η Γερμανία εξετάζει σοβαρά το ελληνικό αίτημα.
Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ κατά της αναδιάρθρωσης. Ερωτηθείσα για αυτό το ενδεχόμενο, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι «όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση». «Έχουμε ένα συμβόλαιο με την Ελλάδα, ένα συμβόλαιο που προβλέπει μια οικονομική στήριξη ως αντάλλαγμα προσπαθειών» για την αναδιάταξη των δημοσίων οικονομικών, σημείωσε. «Δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το χρέος», τόνισε.
Τυχόν απόφαση της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει ή να μην αποπληρώσει το χρέος της προς τους ξένους πιστωτές της «θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό λαό. Σε αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία» υποστήριξε ο δ/ντης του ΔΝΤ για θέματα ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, Antonio Borges με δηλώσεις του στο Σκάι. «Η ελληνική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις αγορές τόσο για την δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της. Πιθανή αναδιάρθρωση ή μη αποπληρωμή του χρέους της θα σήμαινε για την Ελλάδα ότι στο μέλλον δε μπορεί να κάνει τίποτα από τα δύο» σημειώνει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και προσθέτει πως «σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα ήταν ανίκανη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά».
Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επιμήκυνση και για τα εκτός Μνημονίου οφειλόμενα, ενώ το ζήτημα αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα της κυβέρνησης διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόσο στην άτυπη σύνοδο του ECOFIN στην Ουγγαρία όσο και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές Απριλίου, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται αυτές τις ημέρες στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Προς την κατεύθυνση να προχωρήσει η Ελλάδα στην επιμήκυνση του χρέους συναίνεσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Ελληνα ομόλογό του: «Πρέπει να το κάνετε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως με δηλώσεις αξιωματούχου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, στο πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι έχει ήδη καταθέσει αίτηση για την επιμήκυνση του συνόλου του δημοσίου χρέους.
Πάντως, τα σενάρια περί επιμήκυνσης φέρεται να προβλέπουν δύο σχέδια: Ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ασφαλή ομόλογα, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση της ευρωζώνης, ή εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και τη μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους. Ένα τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται η Γερμανία, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμη και διαγραφή μέρους του χρέους. Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» κάθετα αντίθετοι είναι η ΕΚΤ και η Γαλλία.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στην «Ελευθεροτυπία», ο στόχος είναι η επιμήκυνση να υλοποιηθεί μέσα στο 2012, ενώ για την ώρα, με εντολή του Ντομινίκ Στρος-Καν «μέχρι την τελευταία στιγμή θα έρχονται διαψεύσεις».
«Έχω κουραστεί να το λέω. Δεν παίζει», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά σχετικά με την προοπτική αναδιάρθρωσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσιγκτον. Η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα, διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός με το «βλέμμα» στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών Σπ. Βούγια, ο οποίος μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 τόνισε: «Η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, βλάπτει τη χώρα» και πρόσθεσε πως «η παρέμβαση Σημίτη δεν βοήθησε καθόλου και ο πρώην πρωθυπουργός υπονοεί ότι δεν θα τα καταφέρουμε».
Γερμανία: Σαφής η διάψευση από την Ελλάδα
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να προσθέσει στη διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Η διάψευση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι σαφής», δήλωσε ο Κριστόφ Στέεγκμανς. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >